Senaste från kommunstyrelsen

Publicerad: 06 september 2024
Här följer en kort sammanfattning av de senaste besluten och diskussionerna på kommunstyrelsens sammanträde i Sunne, 5 september.

Per Branzén tillförordnad kommunchef

Per Branzén är utsedd av en enhällig kommunstyrelse till tf kommunchef i Sunne.

– Per är kommunchef tills vi har rekryterat en ny som troligtvis inte kan vara på plats förrän någon gång i vår, säger Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande.

Ekonomin förbättrad

De ekonomiska prognoserna för Sunne kommun ser nu bättre ut än i juni med ett prognosticerat resultat på en halv procent.

– Vi är försiktigt positiva. I relation till andra kommuner är det ett ganska starkt resultat. Drygt 170 kommuner i landet prognosticerar minus, säger Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande.

Under våren och sommaren har ett omställningsarbete pågått. Det resulterade i 3 uppsägningar, 6 erbjudanden om nytt arbete i kommunen, 9 pensionsavgångar och 20 vakanta tjänster som inte återbesätts.

– De åtgärder vi gjort kan få negativa konsekvenser. Vi behöver bevaka om det till exempel innebär att insatser inte blir utförda, säger oppositionsrådet Linda Johansson (S).

Fördelning av kommunstyrelsens budgetram

Kommunstyrelsen (ks) beslutar ”att delegera till kommunchef att fördela medel till respektive verksamhet genom differentierad uppräkning”. Syftet är att nå de politiska mål som kommunfullmäktige har fastställt.

– 2024 är första året som vi jobbar på det här sättet, där ks har delegerat till förvaltningen och kommunledningsgruppen att dela upp medlen för att nå politikernas fastställda mål. Vi fortsätter att styra på det här viset även 2025. Det skickar bra signaler ut i organisationen och ger förvaltningen flexibilitet inom ramen, säger Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande.

Oenigt beslut

Beslutet i ks var inte enigt. Socialdemokraterna (S) och Centerpartiet (C) reserverade sig. De förordar ”att kommunchefen fördelar budgeten mellan respektive verksamhet och att kommunstyrelsen beslutar om fördelningen”.

– Vi anser att det är ansvarslöst att delegera drygt 970 miljoner kronor till kommunchef. Att besluta om fördelningen för de tre verksamheterna samhällsbyggnad, socialtjänst och lärande och utbildning är kommunstyrelsens uppgift och ansvar. Det har inget med brist på tillit och förtroende att göra, det handlar om att vi politiker ska ta det ansvar vi är satta att ta, säger oppositionsrådet Linda Johansson (S).

Kommunstyrelsen är enig om att det är de som har uppföljningsansvaret.

– Skillnaden mellan styrets hållning och C och S är att de tycker att den fördelning som förvaltning och kommunchef gör ska tillbaka och klubbas politiskt. Vi i styret anser att det är genom uppföljningen som vi ser om vi får resultat på det förvaltningen gör, säger Henrik Frykberger (M).

Tillitsbaserad styrning

Syftet med den tillitsbaserade styrningen är främst att öka flexibiliteten i organisationen. Den främjar samarbete mellan verksamheter/enheter och bidrar till effektivare lösningar och högre måluppfyllelse. Det ställs krav på hög kvalitet på både ekonomisk uppföljning och uppföljning av mål.

Inför 2024 togs en rutin för uppföljning fram i syfte att tydliggöra både ekonomiskt utfall och måluppfyllelse. Månadsuppföljningen fokuserar på avvikelser och aktiviteter för att nå politiskt satta mål.

Undersöker möjlig finansiering för norra bron

Ett politiskt initiativ om att starta en förstudie (del 2) av en bro norr om Sunne har lämnats in till kommunstyrelsen (ks) av Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Initiativet anses besvarat med att kommunchefen får i uppdrag att undersöka finansieringslösningar med externa medel.

– Vi hade en bra diskussion och fick en samsyn kring vilka möjligheter det finns att få medfinansiering. Vi är eniga om att bron behövs, knäckfrågan är finansieringen, säger Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande.

På bordet igen

I kommunfullmäktige 25 mars presenterades den samhällsekonomiska analys som genomförts av Kreera Samhällsbyggnad om en ny bro över Frykensundet.

– En ny bro är viktig för Sunnes utveckling och vi saknar delar i Kreeras analys. Vi hade en bra diskussion i kommunstyrelsen och är glada över att frågan är på bordet. Nu tittar vi vidare på möjligheter till finansiering. En senare fråga är vad det kostar för Sunne kommuns utveckling att inte bygga den, säger oppositionsrådet Linda Johansson (S).

Medel att söka?

Hur man värderar saker politiskt kan vara svårt sätta pengar på.

– Alla val har en konsekvens och en ny bro är en enorm investering. Vi behöver veta vad det finns för möjliga medel att söka så att vi har något att ta avstamp ifrån i våra fortsatta diskussioner, säger Henrik Frykberger (M).

Kommun och politik