Förskolepersonalen prisas för sin livräddande insats

Publicerad: 26 januari 2024
Fyraårige Nils drabbades av hjärtstopp på sin förskola i Lysvik förra året. Tack vare snabbt och rådigt agerande av förskollärarna Ulrika Ranström, Lotta Lisell, Ingela Olsson och Maja Sundqvist gick allt väl. Svenska rådet för hjärt-lungräddning uppmärksammar dem med sin medalj ”För räddande av liv”, familjen och kommunledningen med blommor och kramar för att visa sin tacksamhet.

 

HLR-rådet delar ut diplom och medaljer till förskolelärarna.

HLR-rådets Ulrika Karlgren lämnar över diplom och medaljer
för förskolelärarnas rådiga ingripande.

Kommunledningen delar ut blommor till förskolelärarna.

Kommunledningen delar ut blommor för att visa sin tacksamhet.

 

Det var en tisdag, 18 april ifjol, som Nils plötsligt föll ihop på förskolan. Helt oväntat drabbades han av hjärtstopp ute på skolgården.

Gjorde allt rätt

Tack vare att personalen inom förskolan kontinuerligt, och vid den här tidpunkten alldeles nyligen, gått HLR-utbildning agerade de snabbt och rätt. De larmade först och startade sedan hjärt- lungräddning. Räddningstjänst, ambulans och helikopter kom snabbt till platsen.

– Att ha sinnesnärvaro att göra allt rätt i en så här stressad situation! Det är helt fantastiskt att se hur väl hela kedjan fungerade den här dagen, säger Ulrika Karlgren, Svenska rådet för hjärt-lungräddning, som delade ut medaljen.

Tack vare en nominering på hemsidan fick Svenska HLR-rådet reda på förskolepersonalens insats i Lysvik. Det är ovanligt att rådet ordnar en medaljceremoni.

– Det här är en helt fantastisk historia där allt fungerade. Det är också ovanligt att barn drabbas av hjärtstopp. Det är ett fint tillfälle att sätta ljus på hur otroligt viktigt det är att ha utbildning i hjärt-lungräddning, säger Ulrika Karlgren, utbildningsansvarig i HLR-rådet.

Hjältar med HLR-utbildning

All personal inom förskolan i Sunne kommun går HLR-utbildning, även långtidsvikarier. Från och med 2024 ska någon i respektive arbetslag gå utbildningen årligen för att hålla sig ajour med nya rön och känna sig förberedda. Vart tredje år får all personal HLR-utbildning.

– Personalen är våra hjältar. Vi är så tacksamma för hur de hanterat allt, säger familjen Bengtsson/Zarzycka.

Förskolläraren Ulrika Ranström stod alldeles bredvid Nils när han föll ihop över sin cykel den där dagen.

– Sån tur att jag var precis bredvid Nils och att många av oss nyss gått HLR-utbildning. Jag ropade på hjälp, någon ringde 112 och så startade vi hjärt- lungräddning. Allt gick så fort och det dröjde bara några minuter så kom räddningstjänsten och kunde ta över.

Stor tacksamhet

Familjen Bengtsson/Zarzycka och kommunledningen var på plats för att dela ut blommor representerade av kommunstyrelsens ordförande Henrik Frykberger (M), oppositionsrådet Linda Johansson (S), skolchef Markus Jonsson och biträdande skolchef Anna Ullenius. Alla uttryckte stor tacksamhet över personalens rådighet och livräddande insats i en ovanlig och mycket påfrestande situation.

Nils är successivt på väg tillbaka till förskolan, glad och sprallig. Han och familjen var med vid hyllningen av förskolepersonalen som skedde på torsdag eftermiddag, 25 januari, på Barnens hus i Lysvik.

Rektor Pernilla Rådström berömmer sin personal och är glad över att hela kedjan fungerade enligt skolboken. Räddningstjänsten var snabbt på plats efter att de blivit larmade. Familjen Bengtsson/Zarzycka var på plats för att delta i hyllningen.

Medaljen För räddande av liv.

Förskola