Årets pristagare av Selma Lagerlöfs litteraturpris

Publicerad: 08 maj 2024
Stort grattis till författaren Steve Sem-Sandberg som tilldelas Selma Lagerlöfs litteraturpris 2024!
Steve Sem-Sandberg, fotograferad vid Selma Lagerlöfs skrivbord i biblioteket på Mårbacka.

Priset delas varje år ut av stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris, och motiveringen för årets pristagare lyder: "För att han i existentiellt mättade och mångtydiga romaner gestaltar människans motsägelsefullhet.". Prissumman är 100 000 kronor.

Stiftelsen beskriver även Steve Sem-Sandbergs likheter med Selma Lagerlöf och bådas genuina intresse för människans och tillvarons gråzoner.

Steve och hans författarskap

Steve Sem-Sandberg är född 1958 och är bosatt i Stockholm. År 2020 invaldes han som ledamot i Svenska akademien. Han har bland annat skrivit romantriologin Theres (1996), Allt förgängligt är bara en bild (1999) och Ravensbrück (2003). Utöver det har han också skrivit romanerna De fattiga i Łódź (2009), De utvalda (2014) och Oceanen (2022).

Om stiftelsen och priset

Selma Lagerlöfs litteraturpris har delats ut sedan 1984. Stiftelsen bildades året dessförinnan, 1983, av Sunne kommun, Fryksdalens Sparbank och dåvarande Hotell Selma Lagerlöf. Huvudsponsorerna är Rottneros AB och Lars Wingefors AB, och medfinansiärer är Region Värmland, Länsförsäkringar Värmland och Folkuniversitetet. 

Syftet med stiftelsen är att lyfta fram de kulturella traditioner och miljöer i Sunnebygden, som spelat stor roll för så väl Selma Lagerlöf, Göran Tunström och andra lokala författare. 

Läs mer om Steve Sem-Sandberg och Selma Lagerlöfs litteraturpris.