Om bortglömda perspektiv på trädgård i Rottneros park

Publicerad: 03 maj 2023
Restaureringsprojektet Blomstergården i Rottneros park invigs 9 maj kl 18 i Spegelsalen. Rottneros Parks vänner bjuder då in till en gratis föreläsning med trädgårdshistorikern och författaren till en lång rad trädgårdsböcker, Elisabeth Svalin Gunnarsson. Syftet är att lyfta fram bortglömda perspektiv på trädgården.
Trädgårdshistorikern och författaren Elisabeth Svalin Gunnarsson föreläser i Rottneros park 9 maj kl 18.

Föreningen Rottneros Parks vänner genomför projekt Blomstergården i samarbete med Rottneros Park Trädgård AB under 2023 och 2024. Projektet tar hjälp av Elisabeth Svalin Gunnarsson för att ge åhörarna en bild av trädgårdens djupare innebörd och betydelse.

– Vi får genom föreläsningen möjlighet att betrakta trädgården som en spelplats för omvälvande idéer och som del i samhällsutvecklingen. Det här är ett perspektiv som ofta glöms bort idag. Trädgården kan också bringa hälsa i kropp och själ och föra människor samman. Rottneros Parks vänner vill lyfta fram dessa viktiga perspektiv genom Elisabeths föreläsning, säger vice ordförande i föreningen och lärare vid den nya trädgårdsutbildningen i Sunne, Annelie Engkvist.

Trädgården är en del av ett större sammanhang där växter, idéer, historia och arbete länkas samman. Samtidigt står trädgården aldrig still, den förändras kontinuerligt genom sitt levande material.

– Vi vill bjuda på en resa genom tid och rum som också ger kunskap för vår tid.