Nytt styre i Sunne

Publicerad: 06 oktober 2022
Moderaterna, Liberalerna och Hela Sunne i politisk samverkan. I minoritet ska de styra Sunne fyra år framåt. De kallar sig Sunnesamverkan och ska samarbeta med Kristdemokraterna kring budgeten. Förslaget är Henrik Frykberger (M) som kommunalråd.
Bild på Marianne Åhman, Henrik Frykberger och Björn Gillberg

I budgetfrågor har de 17 mandat tillsammans med KD.

- Det här är ett minoritetsstyre som kräver ett lyhört och ödmjukt ledarskap. Vi ska söka stöd och samverkan med samtliga partier beroende på frågor, säger Henrik Frykberger (M).

Uppgörelsen har enligt de tre partierna stöd av alla oppositionspartier vilket innebär 23 mandat för deras tillträde.

- Det är tuffa tider i omvärlden och vi ska nu fokusera på kommunens kärnverksamheter vård, skola och omsorg. Vi vill skapa trygghet och stabilitet för Sunneborna, säger Marianne Åhman (L).

Partierna vill göra skillnad i Sunne.

- Vår gemensamma drivkraft som partier är att få styra annars hade vi inte engagerat oss politiskt. Vi ska göra det bästa vi kan. Det blev ett omtumlande och oväntat val. Jag hade inte vågat gissa att vi i Moderaterna skulle gå från 5 till 9 mandat, även om vi kände att vi hade medvind före valet, säger Henrik Frykberger (M).

Hela Sunne hade som mål att skifta makten i Sunne.

- Det är aldrig bra med samma styre i 50 år. Vi vill nu skapa annan atmosfär i umgänget med medborgarna med mer öppenhet, säger Björn Gillberg (HS).

Omvärldsläget innebär att en tuff tid väntar, enligt partierna.

- Nu ska vi bygga ett lag tillsammans. Vi hastar inte fram med stora reformer och vi ska inte vända upp och ner på allt, utan sätta oss ner med kommunchefen och hennes stab och bygga något riktigt bra, säger Henrik Frykberger (M).

Centerpartiet har varit med och styrt Sunne i 45 år fram tills nu. Under 2014-2016 styrdes Sunne  en kort period av en koalition där Socialdemokraterna och Hela Sunne var tongivande.

- Nu blir det en utmaning för oss att visa att vi kan styra och att det går att lita på det här styret. Det kräver dialog och lyhördhet. Demokratin ska vara levande i Sunne kommun, säger Marianne Åhman (L).

Sunne kommun har presenterat ett halvårsbokslut som ser väldigt bra ut.

- Nu är det läge att konsolidera sig, renovera och energieffektivisera. Det blir inga stora satsningar de närmaste åren, säger Henrik Frykberger (M).

Partierna har nu en nomineringsprocess för de olika posterna fram till kommunfullmäktige 17 oktober.

Kommun och politik