Brf Gösta Berling nominerad till arkitekturpris

Publicerad: 05 december 2023
Vartannat år delas SAVA (Sveriges Arkitekter Värmlands Arkitekturpris) ut till ett projekt i Värmland. Brf Gösta Berling är en av tre finalister i årets tävling, och på onsdag den 6 december koras vinnaren.
Brf Gösta Berling ligger vackert vid marinan i Sunne tätort.
Fasaden på Brf Gösta Berling är av värmebehandlat trä.
Lägenheternas balkong med utsikt över Fryken.
Rymliga balkonger med sjöutsikt.

Om Brf Gösta Berling

Hösten 2020 godkändes markanvisningen, och då sattes arbetet igång med projektering. Ett år senare påbörjades byggandet av gårdshuset, och därefter flerbostadshuset. Inflytt skedde i juli 2023.

Byggnaden har ritats av arkitektfirman KLARA arkitekter, och totalentreprenören är Sunne Byggnads AB. Brf Gösta Berling har byggts med hjälp av underentreprenörerna Eitech, Caverion, Movent, Löfviks Plåt, PGA, Nilssons måleri, Frykenmontage och J Hultin Aluminiumservice. Materialleverantör var Karl Hedin i Sunne.

Arkitektur som återspeglar Fryken

Anders Magnusson och Sunne Byggnads AB lyfter att de framförallt är nöjda över fasaden av värmebehandlat trä, och det bandfalsade plåttaket som återspeglar vågorna på Fryken. Men även sedumtaket på gårdshuset och entrédelen gör mycket för byggnadens utseende.

– Och självklart är projektets geografiska läge fantastiskt, tillägger han.

Vinnaren utses på onsdag

Onsdagen den 6 december är entreprenörerna inbjudna till middag med Sveriges Arkitekters lokalförening i Värmland, under kvällen utses även vinnaren. De andra finalisterna är tillbyggnaden av Stadshotellet i Karlstad, och ombyggnaden av Länsförsäkringars kontor i Karlstad.

Vi skickar ut ett stort grattis till nomineringen, och håller tummarna för vinst!

 

Bygga, bo och miljö