I sommar kan du ta bussen vart du vill i Sunne

Publicerad: 10 maj 2023
I sommar kan turister och Sunnebor ta bussen överallt i Sunne. Värmlandstrafik sommarsatsar på succékonceptet dynamisk busstrafik med sin X-linje, 15 juni till 13 augusti.
I sommar blir kollektivtrafiken i Sunne flexibel i Värmlandstrafiks pilottest X-linjen.

X-linjen är en flexibel och dynamisk buss som bokas via Värmlandstrafiks app X-linjen och som körs utan tidtabell och bestämd linjesträckning.

Satsningen i Sunne körs som ett test och rullar under sommaren mellan 15 juni och 13 augusti.

– Äntligen kan vi erbjuda en flexibel kollektivtrafik till Sunnes alla fina besöksmål. Både turister och boende får helt nya möjligheter att resa klimatsmart i sommar. Det ska bli väldigt spännande att se hur det här testet tas emot! säger Markus Bergman som är trafikchef för regionbuss på Värmlandstrafik.

Framgångsrikt pilottest

X-linjen lanserades från början som ett pilottest i Säffle hösten 2021. De var först ut i landet med att testa detta dynamiska trafikkoncept. Gensvaret var över all förväntan och tjänsten var i Säffle för att stanna. Intresset är nu stort för Värmlands sätt att hitta dynamiska trafiklösningar för framtiden.

– X-linjen gillas av gammal som ung! Resandet med kollektivtrafik har sjudubblats i Säffle och vi slår resenärsrekord efter resenärsrekord, berättar Markus Bergman.

Nästa stopp: Sunne

Nu fortsätter alltså pilottestandet av X-linjen på en ny ort med nya förutsättningar. I sommar testar Värmlandstrafik bland annat hur X-linjen fungerar för att knyta samman hållplatser och besöksmål utanför tätorten med Värmlandstrafiks ordinarie tåg- och busslinjer.

Vill utveckla kollektivtrafiken

Detta är ett av flera pilottest som Värmlandstrafik startat upp med syfte att utveckla och förbättra kollektivtrafiken i Värmland.

– Framtidens resande är kollektivt. Då behöver vi få till en kollektivtrafik som är både attraktiv och som funkar runt om i hela länet. Det här är ett viktigt och bra sätt för oss att testa och lära oss om en ny typ av trafiklösning, teknik och beteenden, säger Elisabeth Björk som är kollektivtrafiknämndens ordförande i Region Värmland.

Planeringen pågår 

Just nu pågår ett intensivt arbete på Värmlandstrafik med att planera in X-linjens alla hållplatser, sätta öppettiderna och allt annat praktiskt med linjen.

Bussen kommer att rulla i Sunne tätort med omnejd mellan redan befintliga hållplatser och nya virtuella hållplatser. Resorna bokas via appen X-linjen och de virtuella hållplatserna kommer att öppnas upp för bokning i juni.

Så funkar det att resa med X-linjen

Med hjälp av appen X-linjen bokar du en resa genom att ange adressen du önskar resa från och den du vill åka till. Om fler personer bokar en resa i samma riktning åker man tillsammans och då anpassas rutten efter var övriga personer hämtas och lämnas.

Att resa med X-linjen kostar lika mycket som att resa med Värmlandstrafiks övriga trafik. Biljetten betalar du smidigast via Värmlandstrafik vanliga app Värmlandstrafik. Det går också att köpa biljett ombord på bussen, här betalar du med bankkort eller reskassa på resekort.

 

Trafik och resor