Upptäck Sunne med den flexibla busslinjen i sommar

Publicerad: 15 juni 2023
Nu är X-linjen i gång i Sunne! 15 juni - 13 augusti kan du boka en flexibel buss via appen X-linjen. Du kan välja mellan 350 hållplatser.
X-linjens buss.
Bild på Hanna Kipatsi (affärsutvecklare på Nobina), Elisabeth Björk (ordförande i kollektivtrafiknämnden) och Henrik Frykberger (kommunalråd i Sunne kommun).

X-linjen är ett pilotprojekt som tidigare testats i Säffle kommun, i vår tidigare nyhet kan du läsa mer om succén i Säffle. Projektet innebär att Sunnebor och besökare kan åka buss dit du vill och när du vill. Resorna bokas i appen X-linjen och turerna anpassas efter bokningarna – kundanpassat och flexibelt. Det är ett unikt projekt med dynamisk kollektivtrafik, som även lockat intresse internationellt.

Tekniken har en nyckelroll i X-linjens framgång, och Hanna Kipatsi, affärsutvecklare på Nobina, var på plats för att berätta hur.

– Med den revolutionerande tekniken bakom X-linjen kan vi optimera varje resa och på så vis minska antalet tomkörningar, det här är ett hållbart resande.

När du som resenär bokar din resa så uppdateras chaufförens rutt direkt, och resan anpassas efter eventuella stopp längs vägen.

På presskonferensen deltog även Henrik Frykberger, kommunalråd i Sunne kommun, och Elisabeth Björk, ordförande i kollektivtrafiknämnden.  

– Som kommun är vi tacksamma att få vara en del av detta. Mycket blir bilcentrerat i Sunne, och det kan vara svårt att nå våra olika besöksmål utan bil. Så det här öppnar upp för fler som annars inte haft möjligheten, säger Henrik Frykberger. Han fyller i att han är glad för både våra besökare och invånare.

Så här reser du med X-linjen

  • Ladda ned appen X-linjen och skapa ett konto.
  • Du bokar en resa genom att ange adressen dit du önskar resa från och till.
  • I appen får du fram ett förslag på rutt och tid för din resa.
  • När du beställt resan får du en bokningsbekräftelse.

Det finns cirka 350 hållplatser runt om i Sunne kommun, som du ser i appen. Biljetterna kan du både köpa i Värmlandstrafiks vanliga app, eller ombord på bussen med bankkort eller reskassa.

Under sommaren kan du kunna åka i Sunne tätort med omnejd. Till hösten utvärderas projektet, och kan därefter utvecklas till fler bussar och ett större område beroende på linjens popularitet.

Dessa tider kan du resa

X-linjen kommer köra hela sommaren i Sunne, från 15 juni till 13 augusti.

  • Helgfri måndag och tisdag klockan 10.00–19.00
  • Helgfri onsdag till lördag klockan 10.00–23.00
  • Söndag och helgdag klockan 10.00–14.00 samt 15.30-19.00.