Världstoalettdagen – en officiell FN-dag

Publicerad: 16 november 2023
Nu på söndag den 19 november är det Världstoalettdagen. En officiell FN-dag med syfte att uppmärksamma hur viktigt det är med tillgång till toalett, och att nästan hälften av världens befolkning lever utan toalett eller enbart har tillgång till toaletter av dålig kvalitet.
De fem vanligaste sakerna som fulspolas är bomullstussar, flytande kemikalier, tamponger, våtservetter och bomullspinnar.

Att en så stor del av jordens befolkning lever utan toalett, eller med toaletter av dålig kvalitet, påverkar både människors hälsa och förorenar miljön. 

I Sverige har vi turen att ha tillgång till rent vatten och säker sanitet, men vi behöver bli bättre på att ta hand om det. Ännu slängs mycket skräp och kemikalier i toaletten, vilket kan orsaka dyra stopp i ledningar, och risken finns att orenat avloppsvatten rinner ut i naturen och skadar miljön.

Tillsammans kan vi göra skillnad för vår vattenkvalitet

Nedan följer några tips på vad du kan göra:

  • Ha en papperskorg i badrummet där du slänger bomullspinnar, våtservetter, tamponger och annat avfall.
  • Samla ihop överblivna läkemedel och lämna till ett apotek. Läs mer om att lämna in läkemedel till Apoteket.
  • Häll inte matfett och olja i avloppet. Torka istället ur stekpannan med hushållspapper, som kan slängas med ditt matavfall. Eller använd en miljötratt för att hälla överblivet fett i en flaska, som lämnas in till återvinningscentralen.
  • Torrstäda så långt som möjligt, alltså dammsug och sopa upp smutsen.
  • Om du behöver skura, gör det då med enbart vatten. Det räcker i de flesta fall! I de fall du behöver rengöringsmedel, se till att välja tvätt- och rengöringsmedel som är miljömärkta med Svanen, Bra miljöval eller EU-blomman. 

I toaletten hör bara kiss, bajs och toalettpapper hemma. 

 

Använd dig av miljötratten för att enkelt hälla av överblivet fett från stekpannan i en petflaska.

Miljötratten gör det enkelt att hälla av överblivet stekfett ned i en flaska. När flaskan är full kan du lämna in den på Holmby återvinningscentral.

Här kan du hämta en miljötratt:

• Kommunhuset

• Holmby återvinningscentral

• Selmagården