Inspirerande besök hos måltidsservice

Publicerad: 29 februari 2024
Den här veckan har skoleleverna i Sunne sportlov, men i skolköket på SG/Broby är det full fart med inspirerande workshops. Där har våra kockar inom måltidsservice bakat bröd och testat nya rätter – med fokus på smakrik och klimatsmart mat.
Bild från bagerikursen.
1 av 7

Brödbak med surdeg

I början av veckan stod bakning på schemat, där Lars Gustafsson från Höje vedugnsbageri höll en bageriutbildning. Personal fick testa att baka många olika typer av bröd, så som frallor, limpor och brödkakor. Alla med surdeg som grund.

– Vi kommer att baka mer och mer i köken nu så att vi oftare kan servera hembakat bröd, säger Bernt Thyrell, kostchef på Sunne kommun.

Nya smaker och råvaror

På onsdagen kom Jenny Hansson från Kalino food AB och Daniel Persson från Santa Maria på besök, och presenterade produkten Ärt & Bondböna. En proteinrik och helt växtbaserad torrvara, som enbart innehåller tre ingredienser – gul ärta, bondböna och lite salt.

– Det känns kul att jobba med den här produkten. Jag tror inte på att öka andelen helt vegetariska rätter utan snarare att laga mat där vi blandar upp animaliska rätter med lite mer växtbaserat innehåll utan att det påverkar smak eller näringsvärde, säger Bernt.

En av dessa rätter som lagades under dagen var biffar med kyckling- eller nötfärs som blandades tillsammans med den växtbaserade färsen av ärt & bondböna. En god och näringsrik rätt full av protein, som samtidigt har ett lägre klimatavtryck än de traditionella färsbiffarna.

Daniel från Santa Maria tog med sig några spännande kryddblandningar som kockarna på måltidsservice lagade olika rätter med, det blev bland annat en klassisk lasagne på nytt vis, en thaigryta med röd curry och en gryta med kryddblandningen garam masala.

Efteråt provsmakades rätterna tillsammans, och personalen var eniga om att det var många goda smaker – och en inspirerande och rolig workshop.

– Nu ser vi fram emot att implementera nya recept från de båda workshoparna i våra verksamheter, och se vad våra gäster eleverna tycker om dem. 

Utbildning och barnomsorg