Gå på upplevelsepromenad i Sunne

Publicerad: 29 maj 2024
Upplev Sunne på ett helt nytt sätt genom ett unikt ljudkonstverk där alla sinnen aktiveras! Upplevelsepromenaden "Sunnes berättelser" är 1390 meter och tar cirka 45 minuter att gå. Med hörlurar på guidas du genom både historiska och moderna berättelser, samt får förslag på enkla rörelser. Premiären är torsdag 30 maj kl 17.00 vid Sunne biblioteks huvudentré.

Efter ”premiär-promenaden” har du möjlighet att prata med värmländska koreografen Anna Asplind och övriga som varit med och skapat verket - ljudskonstnären Tomas Björkdal, dramatikern Christofer Bocker, folkmusikern Anna Karlsson och författaren Lars Andersson.

Hela sommaren

Du kan gå upplevelsepromenaden hela sommaren. Du får ta del av ljudmontage och musik med inlästa historier i en fin mix. Under promenaden får du förslag på enklare rörelser, exempelvis sitta på huk, gå i en cirkel eller luta sig mot ett träd. Syftet är att göra upplevelsen starkare när kroppen får vara med.

Ta med egna hörlurar en fulladdad telefon! Det finns även möjlighet att låna utrustning på biblioteket i ett begränsat antal.

Ljud och berättelser

Författaren Lars Andersson delar berättelser om Göran Tunströms Sunne. Han skriver just nu på en biografi om honom.

Anna Asplind och ljuddesignern Tomas Björkdal har hämtat hem och manipulerat ljud i stadsbilden och den närliggande naturen. Grammisnominerade folkmusikern Anna Karlsson improviserar till dessa ljud på nyckelharpa.

Dramatikern Christofer Bocker får in röster från dagens Sunnebor, utifrån hans inspelade material som blev underlag till boken "Slottets divan". Några texter läser han själv, andra av skådespelarna och regissörerna Leif Persson och Carina Ekman.

Tidsrumslig förflyttning i Sunne

Anna Asplind har skapat flera upplevelsepromenader i Sverige och utomlands de senaste 15 åren – med start i Berlin.

Nu har hon alltså gjort en upplevelsepromenad genom nuets och historiens Sunne tillsammans med lokalt förankrade personer. På senare år har hon tillbringat en hel del tid på Gunnerudsgården i Östra Ämtervik, bland annat i projekt tillsammans med Stella Broos på Alma Löv.

Upplevelsepromenadens ljud och historier ger oss möjlighet att förflytta oss tidsrumsligt i Sunne i sommar.

– Jag blev så tagen av att gå den här promenaden. Det är verkligen att uppleva Sunne på ett helt nytt sätt, säger Sunne kommuns kulturutvecklare, Lineah Svärd, som tagit initiativet till Sunnes upplevelsepromenad.


Uppleva och göra