Nu kan du resa med X-linjen

Publicerad: 27 februari 2024
Imorgon onsdag lanseras X-linjen återigen i Sunne i ett unikt test för Sverige, som ska pågå 28 februari till 8 september. Under sommarens gästspel gjordes dryga tusen resor med X-linjen. Nytt den här gången är att du kan resa inom ett större geografiskt område där den dynamiska X-linjen kopplas ihop med Värmlandstrafiks ordinarie turer.

Precis som i tidigare lanseringar inom X-linjekonceptet bygger det nya testet på dynamisk trafik: busstrafik utan tidtabell och förutbestämd resväg som du du bokar i en mobilapp.

Dynamisk trafik är en ny flexibel form av kollektivtrafik som välkomnats med öppna armar i tidigare test i Värmland. Under sommarens gästspel i Sunne gjordes dryga tusen resor med X-linjen och i Säffle, där trafiken numera är permanent, har trafiken mångdubblat det kollektiva resandet sedan start 2021.

- Sunne är en utpräglad landsbygds kommun, men en stor befolkning utanför tätorten. Det har i sin tur sina utmaningar och krav. Vi i Sunne ser detta som ett steg i rätt riktigt för att göra mer nytta för våra invånare, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Frykberger (M).

- X-linjen är en fantastisk möjlighet för Sunnebor men även för besökare i Sunne. Det ger turister bra förutsättningar att kunna upptäcka mycket av det som kommunen har att erbjuda, säger Sunne kommuns turistutvecklare Maria Nordmark.

I samband med lanseringen har även en ny app tagits fram för att göra resan enklare, X-linjen Sunne. Du hittar länk för nedladdning av appen nedan.

Du kan även läsa mer om X-linjen i Sunne på Värmlandstrafiks webbplats. Länk nedan.

Trafik och resor