Sunnes sexor testar ny teknik

Publicerad: 30 april 2024
Den här veckan slogs portarna upp till Skolverkets nya digitala provplattform. Nästa läsår är planen att nationella prov till stor del genomförs digitalt, men redan nu under våren har skolorna möjlighet att testa den nya tekniken. Eleverna i årskurs 6, i Sunne kommun, var bland de första att logga in i provportalen och genomföra det digitala betygsstödjande bedömningsstödet i biologi.
Skolklass genomför digitala nationella proven.

– Det här ser vi som ett bra tillfälle att låta lärare och elever testa inloggning och få erfarenheter inför de digitala nationella proven (DNP). Vi valde även att genomföra de här digitala bedömningsstöden för att testa våra digitala miljöer och infrastruktur inför att det kommer vara skarpt läge nästa läsår, säger Cristin Ribbe Anvreten, biträdande rektor för Sundsviks skolområde.

Bedömningsstöden genomförs i Skolverkets provplattform, och syftet är att stödja en rättvis och likvärdig betygssättning.

Årskurs 6 först ut

Under måndagen genomförde årskurs 6 de första digitala betygsstödjande bedömningsstöden någonsin, som en del av kommande nationella digitala prov för elever på gymnasiet, årskurs 9 och årskurs 6.

– Det var svårt, men roligt och lite fränt att vi är de första som testar, svarar eleverna när vi frågar vad de tyckte.

Elever på Skäggebergsskolan har deltagit i provens utveckling

Det prov som genomfördes under måndagen har utvecklats i ett samarbete mellan Göteborgs universitet, lärare och elever på Skäggebergsskolan. Arbetet har pågått under flera år, så provdagen var en extra spännande dag för de elever som deltagit i utveckligen!

Skolverket kommer på besök

Den 7 maj besöker Skolverket Sunne för att delta vid ett genomförande, för att se hur Sunne kommun arbetar med tekniken, och hur det fungerar i praktiken.

– Att testa den nya digitala plattformen ser vi som en möjlighet att kontrollera så teknik, nätverk och att överföring av data mellan Sunne kommun och Skolverket är komplett och stabil inför nästa år, då grundskolan och gymnasieskolans elever ska genomföra digitala nationella prov (DNP), säger Mikael Nilsson, digitaliseringsutvecklare på Sunne kommun.

Utbildning och barnomsorg