Ljusmanifestation på Teatertorget

Publicerad: 11 september 2024
10 september är den internationella suicidpreventiva dagen, då människor över hela världen sluter upp för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord. I Sunne anordnades en ljusmanifestation på Teatertorget.
Marschaller tänds under ljusmanifestationen.
1 av 3

Internationella suicidpreventiva dagen infördes 2003 på initiativ av International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO). Med syftet att sätta extra fokus på suicidprevention.

I Sverige dör cirka 1 500 personer i självmord varje år, det är en person var sjätte timme.

Tillsammans tänder vi ljus

Under tisdagskvällen tändes marschaller i formen av ett hjärta på Teatertorget. För att uppmärksamma det viktiga arbete som görs, och för att minnas de som inte längre är med oss.

Representanter från Sunne kommun, Suicide Zero, Region Värmland och Svenska kyrkan var på plats för att dela med sig av hur de arbetar, och var du kan vända dig om du eller någon i din närhet mår dåligt.

Jenny Asp, enhetschef för vårdcentralerna Sunne och Munkfors inledde kvällen med att hålla ett tal för deltagarna där hon poängterade vikten av att våga fråga och att prata om psykisk ohälsa. Vilket även Ann Jonsson, volontär för Suicide Zero, lyfte i sitt tal.

– Det finns en tro att samtalet kan vara triggande för någon med suicidtankar, men det är en myt. Att fråga kan i stället leda till att personen får ventilera, och att det i sin tur kan förhindra suicid.

Suicide Zero arbetar med att minska tabut kring psykisk ohälsa genom att erbjuda utbildningar, skapa arrangemang och belysa ämnet i press och sociala medier.

Samverkansgrupp suicidprevention

I våras skapades en samverkansgrupp i Sunne kommun med fokus just på suicidprevention. I gruppen ingår kommunens säkerhetssamordnare, hälsokonsulent, ANDT-samordnare, skolkuratorer samt representanter från Räddningstjänsten, Polisen och Region Värmland.

Samverkansgruppen är en del av Sunne kommuns handlingsplan för suicidprevention.

Om du eller någon i din närhet mår dåligt

Det finns flera hjälporganisationer dit du kan vända dig om du behöver stöd. Både för dig som själv mår dåligt, och för dig som anhörig eller närstående. 

På vår sida om stöd vid psykisk ohälsa har vi samlat information om hur du kan bemöta någon som mår dåligt, samt var du kan vända dig för att få hjälp. 

Första linjen unga

Första linjen unga är en mottagning som vänder sig främst till barn och unga, 6–20 år, men föräldrar och närstående är också välkomna.

Hit kan du vända dig för att prata om ditt mående. Exempelvis om du är stressad, orolig, nedstämd eller har relationsproblem. Första linjen unga erbjuder stöd och rådgivning via telefon, videomöten eller fysiska möten.

I Sunne finns Första linjen unga på vårdcentralen. Läs om Första linjen unga i norra Värmland.

Fokusmånad

9 september till 10 oktober pågår en fokusmånad om psykisk hälsa och suicidprevention. Den startar dagen innan Internationella suicidpreventiva dagen, och avslutas med Världsdagen för psykisk hälsa.

Under fokusmånaden arrangeras aktiviteter av flera olika organisationer, över hela världen. Huvudarrangören för fokusmånden i Värmland är Region Värmland, du hittar mer information och alla aktiviteter på deras webbplats.