Stöd om du, eller någon i din närhet, mår dåligt

När någon i vår närhet mår dåligt kan det vara svårt att veta hur vi ska bemöta personen. På den här sidan har vi samlat kunskap och råd du kan använda som stöd i det svåra, men livsviktiga, samtalet.

Råd till dig som vill stötta

Du har möjlighet att göra skillnad. Medmänskliga samtal och att lyssna till någons berättelse betyder mycket, och kan ge kraft att ta första steget till att söka hjälp.

Tacka dig själv för att du stannar upp en stund, att du lyssnar och är betydelsefull för en annan människa. Varje samtal räknas. Kom också ihåg att även ta hand om dig själv.

Nedan listar vi några verktyg som du kan använda när du pratar med en person som har det svårt.

Listan är hämtad från Mind, en ideell förening som arbetar med psykisk hälsa.

Hitta rätt läge

Tänk på att välja ett lämpligt tillfälle för ett samtal och att det finns både tid och
rum. Kanske är det lättare att prata medan ni promenerar eller gör något tillsammans?

Berätta vad du ser

Börja med att berätta det du ser och oroar dig för, ge gärna exempel. ”Jag har tänkt på det du varit med om, vill du berätta hur du har det?” Visa att du bryr dig om. ”Jag oroar mig för dig. Kan vi prata en stund?”

Bekräfta känslor

Om personen berättar, bekräfta de känslor som personen beskriver. ”Du har det verkligen svårt just nu.” Bekräfta också genom att säga att du inte tycker det är konstigt att hen känner så. ”De flesta i din situation skulle nog uppleva ...”

Utforska med frågor

Ge möjlighet att prata om hur personen ser på sin situation och sina problem, utan att lösa dem. Visa att du lyssnar genom att ställa frågor som gör det lättare att berätta. ”Hur kändes det när du gjort så?”.

Lyft styrkor

Lyft det du ser att personen gör bra i det här läget. Bekräfta att du ser att personen anstränger sig. ”Du är verkligen bra på att förklara hur du tänker.” Det är en styrka att våga berätta. ”Tack för att du berättar.”

Planera ny kontakt

Prata så länge ni orkar, och bestäm en ny tid inom några dagar. Skriv ner för att minnas och för att få lite perspektiv. Skapa trygghet genom att tala om att du har en plan för er kontakt. Fråga om du kan hjälpa till med något.