Nationaldagsfirandet i Sunne

Publicerad: 06 juni 2024
Nationaldagen i Sunne 2024 firades med härlig inramning av Sunne kulturskolas duktiga elever och Sunne manskör. Skådespelaren Jakob Hultcrantz Hansson fick ta emot Kulturpriset till Göran Tunströms minne. Årets ungdomstalanger blev Edvin Håkansson och Hildur Elfgren. Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande, höll nationaldagstalet och hälsade våra nya svenska medborgare välkomna.

Nationaldagen firades på Sundsbergs gård i Sunne. För de yngre barnen fanns många roliga aktiviteter som hoppborg, uppvisning av Sunne Gymnastikförening och möjlighet att prova på gymnastik, ponnyridning med Sunne Rytterförening och sitta i brandbilen tillsammans med räddningstjänstens personal.

I sitt nationaldagstal påminde oss Henrik Frykberger, kommunstyrelsens ordförande, bland annat om att komma ihåg de generationer som byggt Sverige genom hårt slit och hedra dem som gav oss Sverige i arv att föra vidare till våra barn.

Jakob Hultcrantz Hansson fick ta emot Kulturpriset till Göran Tunströms minne.

Motiveringen lyder: "För en pågående livsgärning i kulturens tjänst där Sunne under lång tid varit en ständigt återkommande scen".

- Det är en ära, jag är jättestolt och glad. Det är extra roligt eftersom jag jobbar med Görans son, Linus. Jag känner mig dragen till Tunströms berättelser och hoppas jag kan göra något av det i framtiden, säger Jakob.

I sommar öppnar han sin egen teaterlada hemma i Västansjö, Sunne. Tractor Teater välkomnar dig till Lilltomta Gård i Västansjö. Där spelar han en gripande enmansföreställning av Sara Lidmans JERNBANAN.

- Kopplingen till Selma Lagerlöf finns och därför är det extra roligt att ta den här föreställningen till Sunne.

Årets ungdomstalanger utsågs och vi säger stort grattis till Hildur Elfgren från Lysvik. Hon  är 17 år, går nationell idrottsutbildning första året på Lillerud. Där har hon utvecklats enormt i år. Hon har just avslutat SM i dressyr för juniorer, där hon tog sig till A-final. Hon har också tagit plats i landslagets utvecklingsgrupp och spås en ljus framtid inom dressyrsporten. Hon är ett föredöme med sin mjuka, fina ridning. 

Edvin Håkansson, från Sunne, är 15 år och går i åttan på Fryxellska skolan. Han tävlar i längdskidor för Sunne SLF och i skidskytte för SK Bore.Han är en riktig tävlingsmänniska och mycket träningsvillig, målinriktad och motiverad att utvecklas inom båda sporterna.

Den senaste säsongen var mycket lyckad med flera pallplaceringar på de stora rikstäckande tävlingarna som Folksam cup, Lilla skidspelen i Falun och ungdoms-SM där kronan på verket var ett guld och silver i skidskytte.

Uppleva och göra