Förbud mot tre invasiva arter träder i kraft
Den här nyheten är en sammanfattning av Havs- och vattenmyndighetens pressmeddelande. Läs hela pressmeddelandet här.
Om förbudet
Förbudet innebär att från den 2 augusti är det inte längre tillåtet att sälja, byta, odla, föda upp eller transportera arterna. Redan 2022 lades arterna till på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, för att ge de verksamheter som använder sig av någon av dessa arter tid att fasa ut dem.
Syftet med förbudet
Invasiva arter riskerar att göra stor skada för den biologiska mångfalden, förbudet hjälper till att öka kunskapen om- och minska spridningen av dessa arter.
De arter som hamnar på EU-förteckningen anses orsaka så pass stor skada för biologisk mångfald, ekonomin eller människors hälsa i länder inom EU, att det motiverar förbud för alla medlemsländer.
Om arterna
Ingen av arterna finns än i svensk natur, men kan förekomma inom handeln.
Musselblomma, även kallad vattensallad, är populär i akvarier och trädgårdsdammar. Om den sprider sig i naturen utgör den ett allvarligt hot mot sötvattenekosystemen då den sprider sig lätt och förändrar miljön, vilket konkurrerar ut andra arter.
Om du har musselblomma i ditt akvarium eller damm ska du ta bort den. Du kan slänga växten i hushållssoporna eller i en sluten kompost.
Afrikansk klogroda förekommer som husdjur, men används även som försöksdjur inom forskning. Arten har fått spridning i södra Europa där den orsakar stora problem genom att den sprider sjukdomar.
Om du har en afrikansk klogroda i ditt akvarium måste du säkerställa att grodan inte kan föröka sig eller rymma. Efter den 2 augusti 2024 är det förbjudet att köpa afrikansk klogroda.
Mummichog är en fiskart från Nordamerikas östkust, den kan leva i både sött och salt vatten. Den förökar sig snabbt och bildar stora stim, vilket konkurrerar med andra arter. Mummichog används för forskning i Europa.