Vandring och dialog förbättrar snö- och halkbekämpningen

Publicerad: 15 november 2024
Med hjälp av dialog och en tillgänglighetsvandring ska Sunne centrum bli mer tillgängligt för invånare och besökare i vinter. Det finns en strävan att göra förbättringar inom snö- och halkbekämpningen.

Vill förbättra genom dialog

– Vi fick en del klagomål i vintras när det kom så mycket snö. Därför bjuder vi in till en tillgänglighetsvandring så att vi får veta vad som fungerat dåligt. Då har vi möjlighet att göra förbättringar den här vintern, säger Elisabeth Andersson, förvaltningssekreterare i Sunne kommun.

På tillgänglighetsvandringen i centrum, 14 november, hittade tillgänglighetsrådet, funktionsrättsrådet och pensionärsrådet förbättringsområden tillsammans med representanter från kommunens enhet offentlig miljö, Sunne Fastighets AB och entreprenörer med ansvar för snöplogning. 

Deltagarna delades in i fyra grupper som besökte Kvarngatan, Teatertorget, Lagerlöfsparken respektive korsningen Storgatan-Långgatan.

Ökad förståelse för varandra

Ett viktigt syfte med mötet är att skapa förståelse för varandra och vem som ansvarar för vad en kommun.

– Vi skriver ner och skickar vidare synpunkter till alla berörda, exempelvis till Trafikverket, säger Marianne Åhman (L), ordförande i tillgänglighetsrådet.

När de som jobbar i verksamheten är med och hör om problem direkt från de som upplever dem skapas viktig förståelse. Att ha med sig hur det kan vara för den som inte ser, hör, kommer med kryckor, barnvagn, rullator eller rullstol.

– Det här är mycket ett tankesätt att ha med sig. Jag tror att det här mötet har skapat förståelse för varandra.

För fram synpunkter

Kommunen råder exempelvis inte över att trottoarerna är skottade. Det är bra att känna till att det är fastighetsägarnas ansvar.

– Även om kommunen inte har ansvaret så vill vi få reda på vilka problem som finns. Vi kan föra fram synpunkter till den som är ansvarig när det inte är vi, säger Elisabeth Andersson.

Några exempel på synpunkter från tillgänglighetsvandringen:

  • Dålig belysning vid övergångsställen.
  • Sätta gul ram runt skyltar.
  • För kort tid att hinna ta sig över övergångsställen vid trafikljusen.
  • Viktigt skotta hela vägen längs ledstråken.
  • Viktigt skotta på båda sidor om ledstänger.
  • Lagerlöfsparkens öppna yta som är svår för synskadade.
  • Övergångspassager på Storgatan upplevs farliga.

Dialogen fortsatte i Frykensalen på Sunne bibliotek efter vandringen.

Bygga, bo och miljö
Trafik och resor