Idrottsungdomar städar längs Rottnan i Sunne

Publicerad: 19 augusti 2024
För tolfte året i rad genomförs projektet Älvstädningen runt om i Sverige. 24-25 augusti samlas 3 000 idrottsungdomar för att städa längs åtta svenska älvar. Samtidigt tjänar ungdomarna pengar till sina idrottsföreningar. I Sunne deltar Rottneros IK P11 och Gräsmarks GoIF som städar några kilometer längs Rottnan.

Bild från Lysvik och Stora vårstädningen i Sunne, 2023. Foto: Johannes Persson.

 

Älvstädningen är ett samarbete mellan Städa Sverige och Fortum och sker i de kommuner där Fortum har vattenkraftverk.

Sedan starten för Älvstädningen har ungdomar, med den olympiske mästaren Björn Ferry som inspiratör, befriat älvstränderna från närmare 300 ton skräp.

Årets Älvstädning engagerar nästan 150 idrottsföreningar och drygt 3 000 ungdomar som utöver Rottnan städar längs ytterligare sju av landets älvar; Indalsälven, Ljungan, Ljusnan, Dalälven, Norsälven, Klarälven, Byälven och Gullspångsälven.

Miljöutbildning ingår

Inför sitt städuppdrag får ungdomarna en miljöutbildning där de får lära sig mer om skräpets påverkan på miljön på lång och kort sikt. Det, i kombination med praktiskt genomförande när de plockar skräp, ger värdefull kunskap för livet. Det är inte många ungdomar som kastar sitt skräp på marken efter att de städat naturen.

Stödjer lokal ungdomsidrott

Ersättningen för insatsen blir ett välkommet tillskott till föreningarnas lagkassor och stödjer utvecklingen av lokal ungdomsidrott.

– Det är viktigt att vi tar hand om våra svenska älvar och håller dem fria från skräp. Tack vare älvarna får vi vattenkraften, som står för hälften av Sveriges elproduktion och är en viktig fossilfri energikälla som behövs i Sveriges klimatomställning. Genom Älvstädningen kombinerar vi en konkret insats för skräpfria älvar samtidigt som vi kan ge tillbaka till idrottsföreningarna och bidra till en levande ungdomsidrott, säger Peter Strannegård, VD Fortum Sverige.

Renare älvar och stärkt sammanhållning

Bland skräpet finns plastförpackningar, rostiga bildelar, kassaskåp, elektronik, metallskrot, cyklar och bildäck.

– Älvstädningen visar hur viktigt detta projekt är. Ungdomarnas engagemang är fantastiskt och resulterar inte bara i renare älvar utan också i stärkt sammanhållning och kamratskap, säger Katarina Ridderberg, projektledare på Städa Sverige.

Städa Sverige är idrottens miljöorganisation. Städa Sverige har som syfte att bidra till ungdomsidrottens finansiering genom att organisera och erbjuda städuppdrag i utomhusmiljöer.

Bygga, bo och miljö