Ny ismaskin – en av Sunnes många fritidssatsningar

Publicerad: 15 augusti 2023
Investeringen i en ny ismaskin på 1,3 miljoner kronor blir till glädje för olika åldrar i Sunne. Totalt lägger Sunne kommun dryga 15 miljoner kronor årligen på fritidssatsningar. Det ska vara roligt att bo i Sunne och kommunen jobbar långsiktigt med att främja folkhälsan.
Den nya ismaskinen är på plats i Sunne.

Huvudbilden längst upp på sidan, från vänster Max Johansson Noresson, J20/hockeygymnasiet, Victor Lindgren, A-laget, Anki Fingal, Blåbärshockeyn, Viktoria Balla, Ellen Olsson, Emelie Bertilsson, Sunne Skridskoklubb och Hugo Persson, J20/ hockeygymnasiet är några av alla dem som får nytta och glädje av den nya ismaskinen.

 

– Vi har nolltaxa till våra sporthallar för att uppmuntra föreningslivet, säger Henrik Rundqvist, som är projektledare för kommunens nysatsning på Fritidsbanken.

Många aktiva 

När den nya ismaskinen rullar in på isen i Helmia arena flockas ett gäng runt den. Där finns bland annat Anki Fingal från Blåbärshockeyn.

– Vi är cirka 40 personer i åldrarna 15-75 år som spelar hockeymatch i ishallen en gång i veckan. Det är allt från nybörjare till de som spelat förut. Jag började åka skridskor när jag var 38 år och det går bättre och bättre, säger Anki.

Sunne IK har drygt 240 medlemmar. A-laget spelar i division 2, flera ungdoms- och juniorlag är i gång samt att klubben driver hockeygymnasium i samarbete med SG/Broby. Konståkningsklubben har ett 40-tal aktiva i åldern 3-24 år. Utöver det kan allmänheten åka, med eller utan klubba, 140 timmar per säsong. Skolan använder ishallen under dagtid.

Sliten ismaskin

Den gamla ismaskinen var ordentligt sliten efter 20 år.

– Vi har sålt den billigt till Finland. Bra att någon ville ha den. Den nya maskinen ger ett bättre resultat vilket är viktigt för utövarna och betydligt roligare för förarna, säger Henrik Rundqvist.

Nysatsningar

Det står inte stilla på fritidsområdet i Sunne kommun. Under september investeras i en ny konstgräsplan för 1,8 miljoner kronor på arenaområdet, eftersom den gamla är utsliten.

En nysatsning på Fritidsbanken står också för dörren.

– Vi ska ta fram en långsiktig lösning för Fritidsbankens verksamhet, både lokalmässigt centralt i Sunne. Vi ska också hitta metoder för insamling av sport- och friluftsutrustning, utlåning och service av utrustning. Alla som vill prova en sport ska kunna göra det.

Främja god och jämlik hälsa

Utvecklingen av Fritidsbanken är särskilt angelägen i tider av ansträngd ekonomi för många. Där finns också en stark och viktig koppling till Agenda 2030-arbetet.

– Vi vill göra det möjligt för alla Sunnebor att vara aktiva på fritiden. Att hålla i gång ökar välmåendet både fysiskt och psykiskt. Målet med de satsningar vi gör är att skapa sammanhang och miljöer som främjar god och jämlik hälsa.

Den största årliga kostnaden är hyran av ishallen på 2,7 miljoner kronor och ridhuset på 1,1 miljoner kronor. Hyran för kommunens 10 idrottshallar är tillsammans 2,5 miljoner kronor.

– Alla våra föreningar har nolltaxa i samtliga idrottshallar och även kompisgäng kan boka in sig om det finns lediga tider.

På fritidsgården Bubblan och Änglagott har barn och ungdomar tillgång till en aktiv fritid efter skolan. Verksamheten kostar 1,5 miljoner kronor årligen.

Bidrag till föreningar

Bidrag till idrottsföreningar på 800 000 kronor betalas ut för att stimulera till fortsatt viktig verksamhet.

– Föreningar utanför tätorten har utöver det möjlighet att söka byapeng. Sunne kommun avsätter 500 000 kronor extra årligen för att bidra till satsningar som utvecklar landsbygden utanför Sunne tätort.

Simskola och Sommarkul

Simskolan är en viktig aktivitet för att främja barnens simkunnighet. Sunne kommuns kostnad för att värma upp våra bassänger på Kolsnäs är 135 000 kronor per år. Skötseln köps in från First Camp för 175 000 kronor per år.

– I bassängerna kan skolan testa elevernas simkunnighet. Kommunen arrangerar också den frivilliga simskolan under 6 veckor på sommaren och har öppet för motionssim hela sommaren.

Kommunen lägger 75 000 kronor/år på Sommarkul för 6-12-åringar i Sunne, Gräsmark, Lysvik, Västra och Östra Ämtervik. Ungdomarna får prova på idrott, olika aktiviteter, knep och knåp. Där pratas också värdegrund och om hur man är en bra kompis. Sommarkul är gratis och mellanmål ingår.

Projektet är en samverkan mellan Fryksdalens sparbank, Sunne kommun, Fritidsbanken Sunne, Svenska kyrkan, RF SISU Värmland, Wafab Bil samt de lokala föreningarna IS Emtarna, Lysviks IF, VÄIF, Sunne Basket Ungdom, IFK Sunne Friidrott, Sunne IK och Gräsmark GoIF.

– Sommarkul är ett viktigt arrangemang för sommarlediga barn och samarbetet fungerar väldigt bra.

Avtal med Sunne Ski & Bike

Sunne kommun har köpt tjänster för 300 000 kronor per år från Sunne Ski & Bike, 2021 och 2022. Genom avtalet har kommunen kunnat bjuda in alla Sunnebor, företag och kommunens anställda med familjer, till en gratis skidkväll om året samt till en dag i Down hillbanan.

– Respektive för-, grund- och gymnasieskola har erbjudits en valfri skiddag per år. Sunne kommun har också haft 5 säsongskort som våra anställda har kunnat boka. Det har inspirerat många att ta fram skidorna.

Fler investeringar

Några investeringar som gjorts på senare år

  • Ny pistmaskin till Sundsbergs friluftsområde, 2019.
    Kostnad: 817 500 kronor.
  • Vattenintag från Fryken till dammen vid Vintertorp, på Sundsbergs friluftsområde, för att producera konstsnö när temperaturen medger, 2021-2022.
    Kostnad: 1 533 021 kronor.
  • Nio nya cykelleder där en sträcker sig från Sundsbergs friluftsområde till Ski Sunne med downhillcykling, 2022.
    Kostnad: 114 900 kronor.

Kostnad för vaktmästarskötsel av ishallen samt flera fotbollsplaner, elljusbanor och vandringsleder finns också.