Världstoalettdagen – en officiell FN-dag
Att en så stor del av jordens befolkning lever utan toalett, eller med toaletter av dålig kvalitet, påverkar både människors hälsa och förorenar miljön.
I Sverige har vi turen att ha tillgång till rent vatten och säker sanitet, men vi behöver bli bättre på att ta hand om det. Ännu slängs mycket skräp och kemikalier i toaletten, vilket kan orsaka dyra stopp i ledningar, och risken finns att orenat avloppsvatten rinner ut i naturen och skadar miljön.
Tillsammans kan vi göra skillnad för vår vattenkvalitet
Nedan följer några tips på vad du kan göra:
- Ha en papperskorg i badrummet där du slänger bomullspinnar, våtservetter, tamponger och annat avfall.
- Samla ihop överblivna läkemedel och lämna till ett apotek. Läs mer om att lämna in läkemedel till Apoteket.
- Häll inte matfett och olja i avloppet. Torka istället ur stekpannan med hushållspapper, som kan slängas med ditt matavfall. Eller använd en miljötratt för att hälla överblivet fett i en flaska, som lämnas in till återvinningscentralen.
- Torrstäda så långt som möjligt, alltså dammsug och sopa upp smutsen.
- Om du behöver skura, gör det då med enbart vatten. Det räcker i de flesta fall! I de fall du behöver rengöringsmedel, se till att välja tvätt- och rengöringsmedel som är miljömärkta med Svanen, Bra miljöval eller EU-blomman.
I toaletten hör bara kiss, bajs och toalettpapper hemma.
Miljötratten gör det enkelt att hälla av överblivet stekfett ned i en flaska. När flaskan är full kan du lämna in den på Holmby återvinningscentral.
Här kan du hämta en miljötratt:
• Kommunhuset
• Holmby återvinningscentral
• Selmagården