Senaste från kommunstyrelsen i Sunne

Publicerad: 11 oktober 2024
Här följer en sammanfattning av besluten och diskussionerna i kommunstyrelsen i Sunne, 10 oktober 2024.

Energiförsörjning med flis

Två nya pannor, med en sammanlagd effekt på 1 MW, är installerade på SG/Södra Viken. Anläggningen eldas med förnybart bränsle i form av flis. Total budget för projektet ”energiförsörjning SG/Södra Viken” var 12,5 miljoner kronor.

– Ett positivt projekt där utfallet blev 12,4 miljoner kronor, 100 000 kronor under budget. Vi fick också veta att anläggningen fungerar bra. En investering som leder till lägre driftkostnader, säger Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande.

Ekonomin under kontroll

Delårsrapporten för Sunne kommun visar att ekonomin är under kontroll och att måluppfyllelsen är bra.

– För att vara en kommun 2024 ser det mycket positivt ut. Vi håller det resultat på drygt en procent som kommunfullmäktige gett oss, säger Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunstyrelsens huvudsakliga diskussion handlade mest om målen.

– Vi hade viktiga och bra diskussioner om hur vi får måluppfyllelse. Vi har haft hårt tryck på verksamheten för att få ekonomin i balans och det märks, säger Linda Johansson (S), oppositionsråd.

Prognosticerat resultat vid årets slut är per augusti 11,5 miljoner kronor. Det motsvarar 1,1 procent av skatter och generella statsbidrag, och innebär en positiv avvikelse mot budget på 1,2 miljoner kronor. Nämndernas prognosticerade årsavvikelse ligger på minus 5,4 miljoner kronor.

– Det finns arbete kvar att göra, framför allt inom socialtjänsten.

Färre besök i Rottneros park

Rottneros park gör sannolikt ett minusresultat för året.

– Det innebär att vi behöver stärka upp parkbolaget med mer kommunala medel. Parkbolaget som sköter driften har svårt att utveckla parken långsiktigt, eftersom det är en stiftelse som äger. Som det ser ut idag måste ägaren ha ekonomiska muskler att underhålla sin park. Förutsättningar som inte riktigt finns. Vi behöver hitta en lösning på problemet, säger Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande.

Verksamheten i parkbolaget fungerar annars väl.

– 26 000 besökare är en kvalitetssäkrad siffra för säsongen. Tidigare har de haft runt 29 000. En analys visar att parken behöver ha fler arrangemang som kan dra besökare. Väder och vind spelar förstås också stor roll för antalet besökare, säger oppositionsrådet Linda Johansson (S).

Deklaration för jämställdhet

Sunne kommun undertecknar ”Europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå” (CEMR-deklarationen).

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) rekommenderar underskriften och erbjuder möjligheten att delta i SKR:s ”Modellkoncept för jämställdhetsintegrering” som ett stöd i arbetet med att förverkliga de åtaganden som CEMR-deklarationen innebär.

– Det är viktigt att vi jobbar mer med jämställdhet. Politiken ska få en återkoppling från förvaltningen när handlingsplanen är framtagen, säger oppositionsrådet Linda Johansson (S).

Medborgarförslag

Avslag

  • Förslaget om att utreda möjligheten att bygga småskaliga kärnkraftverk i kommunen avslås. Sunne kommun har varken kompetens eller ekonomisk möjlighet att utreda frågan och byggnation av ny kärnkraft är ett nationellt ansvar.

  • Förslaget att införa ett regelverk där ”nedläggning av skolorna i kommunens kyrkbyar endast kan ske efter en folkomröstning där majoriteten av kommunens medborgare står bakom beslutet” avslås. Kravet är inte genomförbart då tvingande folkomröstningar inte finns på kommunal nivå. Kommunfullmäktige saknar rätten att begränsa sin egen eller framtida fullmäktigeförsamlingars beslutanderätt.

Tar med förslaget om välkomstskylt

Sunne kommun borde sätta upp en välkomstskylt vid gränsen till kommunen längs väg 908. Förslagsställarens motivering är att en välplacerad och tydlig skylt bidrar till stolthet bland kommunens invånare. Skylten skulle ge förbättrad orientering för besökare och nya invånare, stärkt lokal identitet och samhörighet och ge ett positivt första intryck av Sunne kommun.

Medborgarförslaget anses besvarat med hänvisning till att en utredning ska göras kring entréerna till Sunne kommun. Ett helhetsgrepp tas när det finns budgeterade medel. Förslaget tas med dit.

Motioner till kommunfullmäktige

  • Ridvägar och naturbanor vid Gylleby återremitteras
    I en motion föreslår Eva Hallström (MP) att området vid Gylleby utreds och planeras så att ridvägar, naturbanor och stigar kan iordningställas. Förslaget är att även skogsområdet förbättras så att det går att rida och vandra i området.

    – Kommunstyrelsen beslutade att återremittera motionen och göra en mer gedigen konsekvensutredning av vad detta skulle innebära, säger Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande.

  • Motverka ensamhet hos äldre bifalls
    I en motion föreslår Kristina Lundberg (C) att riktlinjerna för föreningsstöd ändras så att ensamhet hos äldre kan motverkas. Kommunstyrelsen bifaller motionen vilket innebär att aktiviteter för äldre blir en sökbar verksamhet i aktivitetsstödet. I dagens regler för aktivitetsbidrag är dessa riktade mot unga.

    Från 2024 finns det möjlighet för föreningar att ansöka om projektstödet Idrott 65+ hos RF SISU för att få i gång verksamheter som involverar en äldre målgrupp.

    – Jag har inget emot ambitionen i motionen. Däremot tycker jag inte att barn och ungas idrottande ska få mindre av kakan, eftersom det även går att söka statligt stöd via Socialstyrelsen för äldreaktiviteter idag, säger Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande.

    Oppositionsrådet Linda Johansson(S) tycker att ensamhet för äldre behöver prioriteras.

    – Nu blir det möjligt för föreningarna att utföra aktiviteter för att motverka ensamhet för äldre med bidrag från kommunen. Det handlar inte om att ”dela på kakan” utan att prioritera medel även för att motverka ensamhet hos äldre.

  • Städtjänster till vård- och omsorgssektorn (besvarad)
    I en motion från Centerpartiet, genom Freddy Kjellström (C), föreslås att Sunne kommun undersöker möjligheten att upphandla städtjänster till vård- och omsorgssektorn. Syftet är att avlasta den ansträngda bemanningssituationen så att vårdutbildad personal kan ägna sig åt vård och omsorg. Synergieffekter är ökad effektivisering, samordning och besparingar.

    – Kommunstyrelsen anser att motionen är besvarad eftersom det redan gjorts en utredning kring detta. (C) yrkade bifall till sin motion eftersom deras önskan är att utreda mer, säger Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande.

  • Anpassad simundervisning (besvarad)
    I en motion från Runar Filper (SD) föreslås att Sunne kommun ska inrätta simundervisning för barn med funktionsnedsättning. Motionen anses besvarad med hänvisning till att kommunen följer upprättad rutin gällande simundervisning i pedagogisk verksamhet. Den beskriver hur simlärarna kan anpassa undervisning utifrån elevens behov.

  • Inget tillägg i kommunikationspolicyn (avslås)
    I en motion förslår Jonas Feltenmark (C) att kommunikationspolicyn ses över att innehålla ett stycke som reglerar hur nyheter från politiska organ ska hanteras. Motionen avslås. Nyhetsartiklarna är en lättillgänglig version vars främsta syfte är att förmedla de beslut som tagits till allmänheten. För den som ingående vill ta del av alla partiers åsikter och vill veta mer om olika ärenden finns protokollen.

  • Avsätta medel för arbete med ny bro (avslås)
    I en motion föreslår Kristina Lundberg (C) att Sunne ska arbeta för att en ny bro över sundet byggs. Detta genom att medel prioriteras inom utvecklingsbudget för att i första hand jobba för att få externa medel till investeringen. Från 2026 års budget skulle tillräckliga medel avsättas i investeringsbudgeten med målet att en ny bro står färdig senast 2030.

    Motionen avslås av kommunstyrelsen med motiveringen att kommunfullmäktige inte på förhand kan besluta om en ospecificerad summa för en viss verksamhet eller investering. Det behöver i stället ske vid varje års budgetbeslut. C och S ville bifalla motionen.

    – C och S anser att norra bron är en viktig fråga för Sunne, eftersom vi är väldigt sårbara med en enda bro. Vi fortsätter därför arbeta för en ny bro, säger Linda Johansson (S), oppositionsråd.


 

Kommun och politik