Bokbilen en rullande mötesplats i Sunne
I dagsläget gör bokbilen 6 turer över fyraveckors-perioder i hela kommunen.
– Från oktober kör vi på schema och folk är väldigt glada över att vi kommer ut till dem som inte tar sig in till biblioteket i Sunne, säger bibliotekarien Maria Syvertsson.
Det går att beställa böcker i förväg som bokbilen tar med sig ut. Det går också bra att lämna tillbaka böcker oavsett på vilket bibliotek i Värmland de är lånade.
Planerar aktiviteter
– Bokbilen ska precis som biblioteket vara en demokratisk arena. Vi planerar olika aktiviteter, till exempel att vara ett ambulerande IT-café där de som behöver hjälp med IT-frågor får stöd. Vi ska också ha programkvällar ute i bygden, exempelvis barnteater.
Planen är också att samarbeta med andra enheter i kommunen.
– Vi kan åka ut och prata om bygglov eller informera om hur olika saker fungerar, till exempel inför valet, och använda bokbilen som kommunikationskanal, säger Erik Öhrn.
Vill ha synpunkter på innehållet
Tanken är att ta in önskemål från besökarna för att anpassa innehållet till de behov som finns.
– Vi vill få in synpunkter så att vi kan förbättra innehållet.
Stärker bibliotekets roll
Det fanns tidigare biblioteksfilialer i kommunen. De sparades bort och 2013 försvann även bokbussen. Bokbilen är ett steg mot att förbättra servicen på landsbygden igen.
– Bokbilen kostade drygt en miljon kronor och vi fick stöd från Statens kulturråd som ett sätt stärka bibliotekets roll.
Vill synas
Bokbilen är specialbyggd för sitt ändamål av ett företag i Kristinehamn. Inledningsvis har den visats upp på Bokmässan i Göteborg, på Mårbacka och i Rottneros park.
– Vi vill synas så att vår nya ambulerande verksamhet blir känd. Nu har vi också fått bokbilen snyggt dekorerad av Sunnekonstnärerna Karina Johansson och Emmelie Salomonsson, vilket är extra roligt, säger Maria Syvertsson.