Senaste från kommunstyrelsen, 7 november 2024

Publicerad: 11 november 2024
Här följer en kort sammanfattning av de senaste besluten och diskussionerna på kommunstyrelsens sammanträde i Sunne, 7 november.

Positiv ekonomisk prognos

Ekonomi och verksamhetsuppföljningen per september pekar på ett positivt resultat på 16,5 miljoner kronor (+1,6 procent) för Sunne kommun.

– Det ser stabilt ut och landar vi där är jag mycket glad och nöjd. Bättre än vi vågat hoppas på, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Frykberger (M).

Omställningsarbetet i verksamheterna pågår än.

– Det har gjorts ett otroligt hårt arbete och det märks att omställningsarbetet har varit och är tufft, säger oppositionsrådet Linda Johansson (S).

Fortsätter distribuera specialkost till äldre

Matinköp inom ordinärt boende i Sunne kommun ska ersättas av digital varubeställning, med start vid årsskiftet. En del frågetecken, framför allt runt distributionen av specialkost, har utretts på uppdrag av allmänna utskottet. Måltidsservice fortsätter att distribuera specialkost till äldre som har behov av detta. Kommunstyrelsen fick information om utredningen på senaste sammanträdet. 

Det nya arbetssättet kring matlådedistributionen innebär att hemtjänstens personal hjälper till med beställningar on-line i stället för att handla åt kunderna.

Fokus på framgångsfaktorer

För att säkerställa en effektiv och bra distribution ska kommunen fokusera på några kritiska framgångsfaktorer, vilka tagits fram i en kompletterande utredning.

Det handlar exempelvis om att säkerställa att matlådorna innehåller näringsriktig och balanserad kost som uppfyller de äldres specifika behov, inklusive specialkost som gallkost, låglaktos, passerad eller timbalkost.

Det handlar också om logistik och leverans, kommunikation och samarbete, kvalitetskontroll, effektiv hantering av kostnader och resurser och att effektivisera med hjälp av teknik.

– Nu har vi utrett de frågor som det fanns oro kring och efter ett år gör vi en utvärdering i kommunstyrelsen. Om beslutet inte blev bra så får vi rätta till det då, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Frykberger (M).

Vinster

Bakgrunden till beslutet om matdistribution, som togs i kommunstyrelsen 3 juni, är att socialtjänsten kartlagt matdistributionen. Utredningen visar att det finns både tid, pengar och ökad valfrihet att vinna.

Syftet är också att kunna möta bristen på arbetskraft och att antalet äldre ökar samtidigt som personer i arbetsför ålder minskar.

Initiativyrkande avslogs

På kommunstyrelsens sammanträde tog Socialdemokraterna initiativ om att riva upp kommunstyrelsens tidigare beslut.

– Vi vill återinföra möjligheten för de i ordinärt boende som fortsatt vill beställa matlådor från Allébaren, säger oppositionsrådet Linda Johansson (S).

Initiativyrkandet avslogs av kommunstyrelsen.

– Socialdemokraterna tillsammans med Centerpartiet reserverar oss skriftligt mot att inte riva upp kommunstyrelsens tidigare beslut, säger oppositionsrådet Linda Johansson (S).

Reservationen innehåller även tankar om likvärdigheten mellan tätort och landsbygd. Partierna påpekar att de som bor i närheten av eller kan ta sig till Allégården själv har möjlighet att få den mat som serveras där, medan de som inte kan ta sig dit hänvisas till att beställa matlådor från matvarubutikerna.

De berör också näringsvärdet och skriver ”vad gäller näringsvärdet är det fortsatt oklart om våra matvarubutiker kan erbjuda våra pensionärer det de behöver. Valfriheten minskar, då kommunens matlådor inte erbjuds i ordinärt boende utanför tätorten.”

Läs mer om matdistributionen i en tidigare nyhet på sunne.se.

Uppföljning av arbetet kring suicidprevention

Sunne kommuns handlingsplan för suicidprevention antogs 2022 och har nu följts upp. Syftet med planen är att öka den psykiska hälsan.

Planen gör det tydligt vilket ansvar kommunen har för det förebyggande arbetet. Det är viktigt att kunskapen och medvetenhet om riskgrupper och bakgrundsfaktorer till suicid höjs för att Sunne kommun bättre ska kunna uppmärksamma personer som kan vara i riskzonen.

Sunne kommun fortsätter det förebyggande arbetet. Revidering av handlingsplanen för 2025-2027 pågår.

Städa bland styrdokument

Kommunstyrelsen är överens om att det behöver städas bland Sunne kommuns dokument. Ärendet återremitteras till verksamheten för att få mer information om styrdokumenten och vilka konsekvenser det kan få om vissa upphävs. Ärendet återkommer på nästa kommunstyrelsesammanträde.

Ändring av detaljplan för Stavik 1:61

Ändringen av detaljplanen för Stavik 1:61 m.fl godkänns av kommunstyrelsen. Syftet är bland annat att utöka byggrätterna och att ge planstöd för flytt av VA-anläggningar inom området.

Under granskningen lämnades 10 yttranden in till kommunen. Dessa har sammanställts och kommenterats i granskningsutlåtandet. Därefter har vissa justeringar av planförslaget genomförts.

Sunnes gymnasieorganisation 2025-2026

Sunne kommun beslutar varje år om gymnasieskolans organisation kommande läsår. Antal platser per program bygger dels på antal sökande de senaste åren, dels på arbetsmarknadens behov. Gymnasieantagningen administreras i Karlstad gemensamt för Värmland.

Sunne kommuns gymnasieskola läsåret 2025/2026 är organiserad i enlighet med följande program och antal elevplatser:

  • Fordons- och transportprogrammet, FT, , 48 platser                        
    - Transport
  • Industritekniska programmet, IN, 16 platser
    - Driftsäkerhet och underhåll
    - Produkt och maskinteknik
  • Industritekniska programmet, INPRK00R, 16 platser
    -Grafisk produktion
  • Naturbruksprogrammet, NBSKG, 32 platser
    - Skogsbruk
  • Naturvetenskapsprogrammet, NA, 12 platser
    - Naturvetenskap och samhälle
    - Naturvetenskap
  • Samhällsvetenskapsprogrammet, SA, 12 platser
    - Beteendevetenskap
    - Samhällsvetenskap
  • Anpassad gymnasieskola AFGFOR och SKSKO, 3 + 3 platser

Initiativärenden

Simskola för elever med funktionsnedsättning

Med anledning av Sverigedemokraternas motion om att anpassa simundervisningen för elever med funktionsnedsättning vill Centerpartiet att kommunchefen redovisar en utvärdering av simskolans verksamhet på kommunstyrelsens februarimöte 2025. Initiativet bifölls av kommunstyrelsen.

– Kommunchefen ska förtydliga hur rutinen för simundervisningen efterföljts, vilka den omfattar och hur vi säkerställer kompetensen hos personalen, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Frykberger (M).

Relevant information ska också tillgängliggöras på hemsidan sunne.se och information gå ut till föräldrar.

Önskar annat system för möteshandlingar

Socialdemokraterna efterfrågar ett ärendesystem för politiska möteshandlingar som fungerar bättre än det nuvarande.

– Jag yrkar på att vår förvaltning byter ut Lex som ärendesystem för oss förtroendevalda politiker snarast möjligt, eftersom det inte lever upp till vad man kan förvänta sig, säger oppositionsrådet Linda Johansson (S).

Frågan ska hanteras vidare av kommunfullmäktiges presidium.

– De får se över fördelar och nackdelar. Det är förstås också en kostnad förknippad med ett byte, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Frykberger (M).

Medborgarförslag

  • Ett förslag är att Sunne kommun ska ta fram en träbyggnadsstrategi med målet att främja att trä används i byggprojekt. Medborgarförslaget besvaras med att kommunen redan har antagit en träbyggnadsstrategi jämförbar med förslaget.

  • Ett förslag är att kommunen ska utreda möjligheten att förbjuda appen TikTok bland anställda i Sunne kommun. Medborgarförslaget besvaras med att restriktioner mot appen TikTok redan genomförts i kommunens tjänstetelefoner. Således är möjligheten till användning av appen redan begränsad.

  • Ett förslag är att Sunne kommun ska genomföra åtgärder som förbättrar säkerheten vid badplatsen Frykens pärla i Lysvik, med en tydlig avgränsning av områden med djupt vatten. Förslaget anses besvarat med hänvisning till att Sunne kommun redan har tydlig skyltning på badplatsen.

  • Ett förslag är att Sunne kommun ska inrätta droghundsenheter på skolor och allmänna platser för att öka invånarnas trygghet och säkerhet. Syftet är att minska droganvändningen och förhindra spridningen av droger bland skolungdomar och i det offentliga rummet. Medborgarförslag avslås eftersom kommunen har möjlighet att kostnadsfritt göra narkotikasök med hjälp av polisens hundenhet. Det pågår ett förebyggande arbete genom kommunens ANDTS-samordnare, brottsförebyggare och polisen i frågor som rör narkotika.

Motioner

Anlägga lekplats vid järnvägsstationen i Västra Ämtervik (avslås).

Motionen från Runar Filper (SD) om att anlägga en lekplats på gräsytan vid Västra Ämterviks järnvägsstation avslås med hänvisning till närheten av järnvägsspår.
Trafikverkets rekommendationer är att hålla ett säkerhetsavstånd på minst 30 meter från spårmitt för ny bebyggelse. Då det inte går att uppfylla på den föreslagna platsen bör det inte uppföras en lekplats där.


Bygga utegym i Västra Ämtervik och fräscha upp utegym vid Sparbankshallen (avslås).

Motionen från Eva Hallström (MP) om att bygga utegym vid Lövviksvallen i Västra Ämtervik avslås eftersom Västra Ämterviks IF har ett nyttjanderättsavtal för Lövviksvallen. Föreningen har därmed beslutanderätt i frågan. Kommunen ställer sig positiv till om föreningen vill investera i och anlägga ett utegym på området.

Ytterligare ett förslag är att utegymmet vid Sparbankhallen i Sunne uppdateras och fräschas upp. På grund av återkommande skadegörelse görs inga nya investeringar. Sunne kommun fortsätter att underhålla utegymmet i nuvarande utförande.

Kommun och politik