Kreativt entreprenörskap på UF-mässan
Ung företagsamhet har visat på flera goda samhällseffekter, där tidigt entreprenörskap minskar ojämlikhet mellan könen inom företagande. Det har även visat sig att minska ojämlikheten vad gäller socioekonomiska skillnader i skolan. UF-företagandet blir en viktig erfarenhet för framtida yrkesliv, både som egenföretagare och som anställd. Läs mer på utbildningsorganisationen Ung Företagsamhets webbplats.
Flera unga Sunne-företagare på plats
Bland de hundratals montrarna fanns Sunne-elever på plats för att visa upp sina produkter och företagsidéer.
– Det känns roligt, pirrigt och superkul att vara här och få fler kunder, säger Nelly Mattsson Lind som var på plats tillsammans med klasskamraterna Lukas och Osman.
Nelly, Lukas och Osman går andra året på Industriprogrammet, SG/Broby, där de tillsammans med flera från klassen etablerat UF-företaget Glöd & Stål som tillverkar personliga eldkorgar.
– Vi har lärt oss mycket under året, och det är roligt att få skapa något från idé till färdig produkt. Det är vi som tagit fram designen, och så samarbetar vi med Prodtech för tillverkning. Vi har haft en stor efterfrågan där vi redan sålt 50 eldkorgar!
UF-företagarna visade på stor kreativitet och ett brett spann. Från SG/Broby var även My Flowers och Great Fantasy på plats. My Flowers företagsidé är att skapa unika och personliga blombuketter som håller över tid.
– I början tog det två dagar att tillverka en bukett, men nu när man är mer van så tar det ungefär 5 timmar. Det är roligt att kämpa på och få bra resultat och nöjda kunder. Inför alla hjärtans dag fick vi flera beställningar, och vi har en kommande beställning till ett bröllop senare i år, säger Bashair Turki, en av grundarna till My Flowers UF-företag.
Elbim Ilka Aktas och Martin Frykestam ville skapa produkter av sitt fotointresse och grundade därmed UF-företaget Great Fantasy, där de tillverkar tavlor och tröjor med sina fotografier. LR tryck har hjälp till med produktionen.
– Det svåraste har varit att förbereda bilderna för tryck, men vi har lärt oss mycket och det känns roligt att vara här idag och träffa alla människor, säger Elbim.
Klass NB23 på SG/Södra Viken såg UF-företagandet som en chans att samla ihop pengar till student-kassan, där hela klassen gått ihop i Bänk AB. Idéen grundades när några av eleverna gick på högstadiet, då de tillverkade picknickbord för att samla in pengar till klasskassan. Ett vinnande koncept som då tog dem hela vägen till London, nu ska pengarna gå till flak och annat som hör studenten till.
– Vi började med att sälja kakor för att få ihop ett startkapital så vi kunde påbörja tillverkningen. Första veckan sålde vi 20 picknickbord, och idag sålde vi ett redan 30 minuter efter att mässan öppnat.
Klass 2B och 8C är finalister i Grundskoleutmaningen
Varje år deltar elever från årskurs 2, 5 och 8 runt om i Sverige i den tävling som kallas Grundskoleutmaningen. En tävling där eleverna får en utmaning från verkliga företag, med syftet att ge en inblick i hur entreprenörskap kan fungera i praktiken. Eleverna får öva på kreativitet, problemlösning, samarbete, kommunikation, presentationsteknik och att omsätta idé till verklighet.
I år arbetade nästan 8 000 elever runt om i Värmland, från förskoleklass till årskurs 9, med dessa utmaningar.
- Årskurs 1 till 3: Karlstad Energi
- Årskurs 4 till 6: Volvo CE
- Årskurs 7 till 9: Byggföretagen
Sunne-eleverna i klass 2B på Östra skolan och klass 8C på Fryxellska skolan gick vidare till final och får delta på prisutdelningen i mars. Stort grattis!
Anna Jonsson, Daniel Jivesand och Stephanie Lind har alla arbetat med eleverna i årkurs 5 på Östra skolan, och har följt elevernas utveckling under arbetets gång.
– Vi är så otroligt stolta över alla elever, de har tagit sig an uppdragen och verkligen visat hur duktiga och engagerade de är. Vi tycker att årets utmaning för 5:e-klassarna var ett svårt uppdrag, men även om de inte gick vidare i tävlingen har det varit en positiv upplevelse då eleverna fått träna på att arbeta i projekt, problemlösa och samarbeta. Färdigheter som kommer vara ovärderliga för dem i framtiden. Eleverna har verkligen imponerat på oss, där växt både som individer och som grupp.
En del av läroplanen
UF-företagande är ett obligatoriskt ämne för alla grundskoleelever i Sunne. Lektionernas upplägg varierar beroende på årskurs, men gemensamt är att eleverna får utveckla sina företagsidéer och sitt entreprenörskap.
– Det är viktiga kurser för att tidigt skapa entreprenörstankar hos alla elever i Sunne. Samhället behöver både små och stora företag, och alla har börjat med en idé som sen utvecklats. Sunnes elever måste få vara med på den här resan, säger Marianne Åhman, ordförande i bildningsutskottet i Sunne, som besökte mässan under dagen.