Arbetslösheten minskar i Sunne
I januari hade 99 Sunnebor varit arbetslösa i minst ett år, vilket är sju färre än förra månaden. Det är första gången sedan juli 2024 som antalet minskar.
Aktivt stöd
Sunne kommun jobbar aktivt med att ge stöd till dem som under lång tid inte kunnat etablera sig på arbetsmarknaden.
– I Sunne kommun samarbetar SFI och KomVux, vilket har lett till att många kommit vidare i jobb eller går kombinationsutbildningar som är direkt riktade mot arbetsmarknadens behov, säger Maria Frykman, enhetschef på Arbete & utveckling i kommunen.
Unga som behöver stöd och vägledning för att närma sig arbete eller studier får det genom att ta kontakt med enheten Arbete & utveckling.
– Vi samarbetar också med skolan genom kommunala aktivitetsansvaret för att underlätta för unga som behöver mer stöd än skolan kan erbjuda.
Sunne ligger bra till i länet
Jämfört med övriga Värmland ligger Sunne bra till i statistiken för arbetslösa i minst ett år:
- Årjäng 1,1 procent
- Torsby 1,2 procent
- Hammarö 1,4 procent
- Sunne 1,6 procent
Länets högsta långtidsarbetslöshet finns i Filipstad (3,9 procent), Kristinehamn (3,5 procent) och Säffle (3,2 procent). Totalt i Värmland hade 3 303 personer (2,4 procent) varit arbetslösa i minst ett år i januari, vilket är 91 fler än i december.
Demografisk fördelning
Av de 99 långtidsarbetslösa personerna i Sunne är
- 31 personer (1,8 procent) 55-65 år.
- 6 personer (1,0 procent) 18-24 år.
Arbetslöshet bland unga
I åldern 18-24 år är andelen inskrivna arbetslösa i Sunne 5,1 procent. I Värmland har Torsby (4,8 procent) lägst siffror. Årjäng (5,2 procent) hamnar tätt efter Sunne.
Flest inskrivna har Forshaga (13,2 procent), Storfors (12 procent) och Grums (11,8 procent). För Värmland som helhet är siffran 8,7 procent och för riket 8,3 procent.
Inrikes och utrikes födda
Långtidsarbetslösheten är fyra gånger högre bland utrikesfödda än inrikesfödda i Sunne. Ett mönster som följer landet:
- 62 personer (1,1 procent) är födda i Sverige.
- 37 personer (4,9 procent) är födda utomlands.
Utbildningsnivå
Arbetslösheten bland de som saknar gymnasieutbildning är 3,9 procent, jämfört med:
- 1,2 procent för de med gymnasieutbildning.
- 1,4 procent för de med eftergymnasial utbildning.
Långtidsarbetslöshet över två år
Antalet personer i Sunne som varit arbetslösa i minst två år har minskat från 57 till 48, vilket motsvarar 0,8 procent av arbetskraften.
Totalt antal arbetslösa
Totalt antal inskrivna arbetslösa i Sunne i januari 2025 var 4,7 procent, vilket betyder en liten minskning. Årjäng (3,8 procent), Torsby (4,1 procent) och Hammarö (4,1 procent) har bättre siffror än Sunne.
Filipstad (9,0 procent) har flest inskrivna arbetslösa. För Värmland som helhet är siffran 6,4 procent och för riket 7,2 procent.