Senaste från kommunstyrelsen 3 april
Nybyggnation på Fryxellska-området återremitterat
I en och en halv timme diskuterade kommunstyrelsen ärendet om att bygga nytt kök och ny matsal på Fryxellska-området. Investeringsramen för projektet är 60 miljoner kronor. I den beräknade kostnaden ingår anpassning till beredskapskök. Sunne Fastighets AB har projekterat och kostnadsberäknat byggnationen.
– Det är en angelägen investering. Kommunstyrelsens beslut blev återremiss, eftersom vi behöver ha det som redovisades muntligt även skriftligt, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Frykberger (M).
Oppositionen ville ha en återremiss med ytterligare utredningar.
– Vi anser att underlaget för att ta beslut om en investering på 60 miljoner kronor var undermåligt. Rivning av nuvarande byggnader är till exempel inte med i den kostnaden. Det är viktigt att vi får allt skriftligt, så det är bra att det blev en återremiss, säger oppositionsrådet Linda Johansson (S).
Det befintliga köket och matsalens behov bedöms för omfattande för att vara lämpligt att renovera. Nybyggnationen innebär ett produktionskök för 1 200 portioner samt matsal för 400 elever, samt beredskapskök.
– Vi har all information som jag också känner mig trygg med, nu får vi den också skriftligt, förhoppningsvis till nästa kommunstyrelse. Det är viktigt att projektet får komma igång, det läcker in vatten och köket på Sunnes största skolområde är inte ens ett tillagningskök, säger Henrik Frykberger (M).
Kommunstyrelsen anser att det är hög tid att sätta i gång, eftersom det också handlar om att få ett riktigt beredskapskök med egenborrad brunn och reservkraft.
– Köket och matsalen har funnits med i investeringsbudgeten några år. Idag körs maten från SG/Södra Viken som är överbelastat. Det här är en angelägen investering.
Viktigt att hålla i utgifterna
Den ekonomiska uppföljningen till och med februari prognosticerar ett resultat på plus 15,5 miljoner kronor. Det är strax under den budget som kommunfullmäktige satt.
– Det finns en god förhoppning om att vi kan landa på 2 procent vid årets slut. Det gäller förstås att vi håller i utgifterna. Socialtjänsten har det fortsatt tufft och trycket ökar på den sektorn. Fram till 2034 ökar antalet 80+ med 40 procent, vilket blir en jättestor utmaning. Den sektorn måste tillåtas att kosta mer när trycket ökar, säger kommunstyrelsen ordförande Henrik Frykberger (M).
Vill skaffa vänort i Ukraina
Sunne kommun ska undersöka möjligheten att skaffa en vänort i Ukraina. En enig kommunstyrelse gav uppdraget till kommunchefen att ta fram ett förslag. Tanken är att hitta en kommun i motsvarande storlek till Sunne.
– Det finns starka skäl att visa vårt moraliska stöd till Ukraina. Vi kan också få ett viktigt utbyte av erfarenheter, eftersom vi inte vet hur det är att leva i ett krig, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Frykberger (M).
Sunne kommun höjer beredskapen på grund av omvärldsläget, bland annat med olika övningar.
– Vi ser fram emot utbytet. Hur Ukraina agerar för att bevara sin historia och kultur är exempelvis mycket intressant, säger oppositionsrådet Linda Johansson (S).
Förordar nej till folkomröstning
”Ska vi ha en folkomröstning om att bevara och utveckla Klättenskolan eller inte?”. Det var frågan som kommunstyrelsen (KS) skulle ta ställning till, Med rösterna 7 mot 4 beslutade KS att förorda till kommunfullmäktige att inte genomföra den.
– Vi vill vara ärliga. Resultatet av en folkomröstning ändrar inte vårt ställningstagande. Att återöppna en skola och bedriva en vettig pedagogisk verksamhet vore svårt och skulle dra stora resurser per elev. Vi valde att lägga ner verksamhet på Klättenskolan på grund av få elever. Är man beredd att återöppna Klätten så finns det ett flertal andra skolor som har haft liknande antal elever. Då måste man vara beredd på att i så fall öppna även dem, säger kommunstyrelsens ordförande, Henrik Frykberger (M).
Vid voteringen röstade dessa partier ja till folkomröstning: 2 röster (S), 1 röst (SD) och 1 (HS).
– Vi vill ha en folkomröstning eftersom vi vill lyssna på vad folk tycker. Det är en demokratisk rättighet som drygt 2 000 invånare bett oss om. Många är tydligen inte nöjda med beslutet om att lägga ner Klättenskolan, säger oppositionsrådet Linda Johansson (S).
En preliminär kostnad för att genomföra en folkomröstning är cirka 600-700 000 kronor om den sker separat. Om den görs i samband med ordinarie val 2026 finns samordningsvinster som gör att den blir billigare.
Henrik Frykberger bedömer att det i kommunfullmäktige kommer att finnas en tredjedel som röstar för en folkomröstning. Det är vad som krävs för att den ska genomföras. Det återstår alltså att se vad fullmäktige beslutar.
– En folkomröstning är rådgivande, men vi vill inte neka invånarna att använda sin demokratiska röst. Blir det ett lågt valdeltagande vore det en signal eller tvärtom, säger Linda Johansson (S).
Arbetsgruppen för Bevara och utveckla Klättenskolan kom in med sin begäran om folkomröstning 30 december 2024.
Namnunderskrifterna har granskats av kommunkansliets personal. Granskningen visar att det totala antalet namnunderskrifter kunde räknas till 2 207 vilket uppfyller kravet på 10 procent av de röstberättigande kommunmedlemmarna.
Lokal strategi för livsmedelsförsörjning
En lokal livsmedelsförsörjningsstrategi 2025–2030 är antagen av kommunstyrelsen. Livsmedelsförsörjningsstrategin lyfts nu fram som en grundläggande samhällsprioritering för att säkerställa en robust livsmedelskedja genom samarbete mellan offentliga, privata och ideella aktörer.
Sunnes prioriterade fokusområden är:
- Öka självförsörjningsförmågan
- Öka livsmedelsproducenternas konkurrenskraft och tillväxt
- Främja social, ekonomisk samt miljömässig hållbar livsmedelsproduktion
28 november 2022 tog Sunne kommunfullmäktige beslut om att en lokal livsmedelsförsörjningsstrategi skulle tas fram efter Centerpartiets yrkande till 2023 års budget.