Många frågor på samrådsmöte om detaljplan för Climate Arena

Publicerad: 25 april 2025
Ett hundratal personer kom när Sunne kommun bjöd in till samrådsmöte om förslaget till detaljplan för del av Södra Viken 1:8, platsen där miljardprojektet Climate arena vill bygga en fordonstestanläggning. En timmes information om detaljplanen och projektet följdes av en och en halv timme med frågor.

Efter ansökan från Climate Arena Sweden AB har Sunne kommun arbetat fram ett förslag till detaljplan. Samråd är en viktig del av detaljplaneprocessen och säkerställer att planen är hållbar och tar hänsyn till olika intressen och behov.

Alla som har intresse av förslaget kan lämna in synpunkter till kommunen under samrådsperioden som pågår till 13 maj. Samrådstiden är förlängd från tre till fyra veckor. Länk till alla dokument och information om hur du lämnar in synpunkter finns längst ner på sidan.

Beaktar alla aspekter

Samrådsmöte hölls under torsdagskvällen, 24 april, i matsalen på SG/Södra viken.

– Genom samrådet säkerställer vi att alla relevanta aspekter beaktas så att vi får ett så bra beslutsunderlag som möjligt. På mötet informerade vi och svarade på frågor för att ge fördjupad förståelse för vad en detaljplan är och hur processen går till. Synpunkter på förslaget ska lämnas skriftligt, så att dessa blir väl dokumenterade och kommer med i det fortsatta arbetet med detaljplanen, säger Anders Olsson, utvecklingsledare på Sunne kommun.

Daniel Nordholm, stadsarkitekt.

Anspassar förslaget utifrån synpunkter

Planarbetet har pågått ett år där olika utredningar gjorts: miljökonsekvensbeskrivning, utredning kring betydande miljöpåverkan, dagvatten, geoteknik, kulturmiljö, körspår på väg 888, miljöteknisk markundersökning och naturvärdesinventering.

Stadsarkitekten Daniel Nordholm beskrev utredningarna och hur detaljplanen påverkar området.

– Det är viktigt att se alla konsekvenser som detaljplanen får, både för närmiljön och vad det innebär för hela kommunen. Vi anpassar planförslaget utifrån de synpunkter vi får in så att det ska bli så bra som möjligt om projektet blir av.

Skapar nya möjligheter

Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande, lyfter betydelsen av att det händer saker i Sunne.

– Jag förstår och respekterar oron hos individer som blir påverkade av förändringen. Vår uppgift som politiker är att lyssna och väga uppsida mot nersida. Sunne behöver något som ger spin-off-effekter på resten av samhället, annars får vi stagnation och börjar sjunka. Climate Arena kan ge den positiva spiral vi behöver som skapar nya möjligheter för det lokala näringslivet.

Klimatstyrd testmiljö året om

Idén om Climate Arena väcktes redan i samband med att Torsby skidtunnel invigdes 2006. Bilindustrin ställde frågor om möjligheten att testa bilar i en liknade miljö. 2012 började projektet ta form och har sedan dess gått igenom olika utvecklingsfaser.

– Det vi vill göra i Gettjärn är att förlänga säsongen för biltillverkarna i Europa med en klimatstyrd miljö året runt, där de själva kan bestämma förutsättningarna för sina tester. Det väller in nya bilmodeller och vi blir ett komplement till Arjeplog, säger Anders Johansson, projektledare för Climate Arena.

Oro uttrycktes

Oro som uttrycktes av deltagarna under frågestunden handlade bland annat om störningar och påverkan på landskapsbilden, trafiksituationen med ökad trafik i området på en redan dåligt underhållen väg, skogen som oersättlig plats för utbildning på SG/Södra viken, risk för att tillfälligt boende längs strandlinjen skulle kunna bli permanenta, att hus i närområdet sjunker i värde, varför bygget behöver ligga just här, oro för att något ska hända med vattnet, en otryggare vardag för barn på väg till skolbussen och en fråga om det finns en enda positiv konsekvens som kommer Gettjärnsborna till del?

– Vi vill sätta Sunne på kartan. I Europa är det svårt att få tag på mark och vi har ett kallare klimat, därför har Sunne ett bra läge. Projektet gynnar hela Sunne och Gettjärnsborna ska få en byapeng, en större summa, att förvalta fritt. Det finns det beslut på i projektets ledningsgrupp, säger Torsten Nilsson, som varit med i projektet från start.

Climate Arena bekostar planen och utredningarna

Under mötet tydliggjordes att det är Climate Arena-projektet som bekostar alla utredningar och detaljplanen.

– Kommunen får inte stödja enskilda företag, däremot jobbar vi med näringslivsfrämjande åtgärder som att ta fram planer för att skapa tillväxt och bättre välfärd i Sunne. Vi investerar arbetstid för att skapa förutsättningar för utveckling, säger Per Branzén, samhällsbyggnadschef.

Processen fortsätter

Samrådsperioden pågår till 13 maj. Synpunkterna ska lämnas in skriftligt. Alla synpunkter beaktas och bemöts i en samrådsredogörelse.

– Därefter bearbetas detaljplaneförslaget utifrån synpunkterna och vi tar fram ett reviderat planförslag. Sedan blir det ett nytt samrådstillfälle och möjlighet att tycka till och lämna in synpunkter, säger Anders Olsson.

Bygga, bo och miljö
Jobb och företagande