Fritidsbanken visar upp sina nya lokaler

Publicerad: 12 september 2024
I en butikslokal i korsningen Badhusgatan/Kvarngatan pågår förberedelserna för fullt, här ska Fritidsbanken snart öppna i sina nya lokaler – förhoppningsvis redan i slutet av september.
Frida och Marielle visar upp nya lokalen.
1 av 8
Frida Berggren, fritidssamordnare, och Marielle Mahgnusson, platsansvarig.

Det är Marielle Magnusson, platsansvarig, och Frida Berggren, fritidssamordnare, som arbetat flitigt med göra i ordning den nya lokalen.

– Men vi hade aldrig kommit så här långt om det inte var för kommunens enhet för Arbete och utveckling! De har varit till stor hjälp med att bygga butiksinredningen, bära möbler och övrigt fixande, säger Marielle.

Tidigare låg Fritidsbanken under just Arbete och utvecklings regi, men vid en omorganisation såg man chansen att utveckla konceptet. Där en centralt placerad lokal och två heltidsanställda som kan driva och utveckla var prioriterat, vilket också innebar att det dröjde lite längre innan allt var på plats för öppning.

Marielle var tidigare företagsutvecklare på kommunens kultur- och näringslivsenhet, och Frida har arbetat som lärare på Skäggebergsskolan och tillhörande fritids. I lärarrollen såg Frida hur viktigt rörelse och aktiviteter är för barn, både för den egna fysiska och psykiska hälsan, men också för inlärningen. Genom lagaktiviteter lär man sig också mycket om det sociala och att vara en bra kompis.

– Vi är supertaggade, det känns tacksamt att kunna hjälpa människor på olika sätt. Det är ett så himla bra koncept. När jag fick erbjudandet kände jag att det är en tjänst som är klippt och skuren för mig! Säger Marielle.

De båda berättar att även hållbarhetsaspekten med Fritidsbanken är en viktig del för dem, där de vill undvika slit-och-släng. Vilket återspeglas i butikens inredning, där det mesta är återbruk.

Smygöppning i september

Planen är att ha en smygöppning i slutet av september, men den stora invigningen kommer ske på mârtensfredagen den 4 oktober. Då planeras det att hålla flera aktiviteter och tävlingar, men framför allt att det blir ett öppet hus då förbipasserande kan se utbudet och få upp ögonen för verksamheten.

Exakt vilka öppettider Fritidsbanken kommer ha sätts längre fram.

– Vi kommer känna av när behovet är som störst, och anpassa våra öppettider därefter. Ett tips är att följa oss på Facebook, där kommer vi lägga ut aktuell information och öppettider eftersom.

Fritidsbanken 2.0

Fritidsbanken är en ideell organisation som finns i hela Sverige, som samlar in och lånar ut sport- och friluftsprylar gratis. I och med nyöppningen i Sunne vill man lyfta konceptet ytterligare med utökade samarbeten och arrangemang.

– Vi vill gärna samarbeta med olika aktörer runt om i kommunen, det är en viktig del i nytänket med Fritidsbanken 2.0.

Exakt hur samarbetena ska se ut är inte satt än, men både Marielle och Frida poängterar vikten av att dra nytta av varandra och uppmuntrar föreningar och företag att ta kontakt med dem för att etablera kontakt.

– Med Fritidsbanken har man möjlighet att låna utrustning gratis för att prova på exempelvis en sport eller aktivitet, något som kan leda till att ett större intresse väcks.

En av de viktigaste delarna med Fritidsbanken är att alla ska känna sig välkomna, såväl barnfamiljen, tonåringen, pensionären, turisten och friluftsentusiasten. Det ska kännas o-krångligt och inspirera till att testa nya saker.

– Vår målgrupp är alla, och vi vill att både Sunnebor och besökare ska se det här som en möjlighet att låna bra grejer.

Idéer för framtiden

Framöver är tanken att det även ska arrangeras aktiviteter så som pingisturneringar, pyssel- och sällskapsspelskvällar med mera.

Den första aktiviteten är redan spikad - Halloween-disco. Mer information om discot kommer läggas ut på Fritidsbanken Sunnes Facebooksida.

– Fritidsbanken 2.0 kan vara mer än bara idrott, vi ser alla möjligheter!

Så här lånar du:

  • Du registrerar dig på plats med namn, telefonnummer och e-postadress.
  • Du väljer fritt bland allt som finns i butiken.
  • Lånetiden är 14 dagar, med möjlighet till förlängning.

Så här lämnar du in saker:

Har du utrustning och liknande som du inte längre använder? Vi har behov av det mesta, så som bollar, pulkor, discgolfar, cyklar, fiske och pimpling, sällskapsspel och utrustning inom skidsport. Förrådet för skridskor är däremot fullt.

I nuläget sker all inlämning via butiken på Kvarngatan 7, men en inlämningsbod på Holmby planeras. Allt som kommer in ses över och fixas till innan det ställs ut i butiken.