Barkborre bakom kalhygget vid Åmbergs eljusbana

Publicerad: 03 juli 2024
Det har gjorts en avverkning på omkring fem hektar skog runt om eljusbanan vid Åmberg. Avverkningen gjordes på grund av rasrisk då många av träden var hårt ansatta av barkborre men även väder och vind.

Den här avverkningen är tätortsnära och en plats för rekreation där många människor vistas. Med bakgrund av detta har vi, Sunne kommun med stöd från vår entreprenör Moelven, gjort bedömningen att flertalet träd inom skiftet varit hårt ansatta, både av väder men även av barkborre. Därför ansåg vi att det fanns risker med att vistas i den här delen av skogen och valde därför att avverka cirka fem hektar.

- Eljusbanan är en så kallad well being trail sedan många år tillbaka. Detta var ett projekt mellan olika kommuner i Värmland och i samband med det sattes skyltar upp med information om den närliggande naturen, där skogen idag är avverkad. Ironiskt nog missades en skylt att plockas ner. Den ska nu tas bort, säger utvecklingsledare Anders Olsson.

På platsen har man sparat mycket lövträd och här finns en stor del ek, men också rönn, björk och andra lövträd, något som skapar goda förutsättningar för att ny skog ska kunna ta plats och på sikt åter bli en plats för rekreation. Man planerar nu för återbeskogning av platsen, detta görs av Sunne kommun i samråd med Moelven.