Senaste från kommunstyrelsen, 5 december 2024

Publicerad: 06 december 2024

Östra förskolan avvecklas nästa höst

En ändring av förskolans organisation är nödvändig. Det föds färre barn i landet, Sunne är inget undantag. Enligt prognosen fortsätter födslotalen vara på en låg nivå. 

– Vi har 100 tomma förskoleplatser nästa år, det är dyrt och inte heller bra verksamhetsmässigt. Därför stänger vi Östra förskolan, där lokalerna delvis är utdömda, från 4 juli 2025. För de 16 barn som skulle gått där till hösten finns plats i närområdet, exempelvis på Torvnäs förskola, säger Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande.

Personal följer med till Torvnäs vilket säkerställer kontinuiteten för barnen. Avvecklingen av Östra förskolan ger samordningsvinster när det gäller organisation och ekonomi. Förslaget ger en kostnadsbesparing på cirka 2 miljoner kronor exklusive reducering av kostnaden för kostenheten. 

Fortsätter hålla ett bra resultat 

Sunne kommun ser ut att få ett förhållandevis bra resultat för 2024. 

– I oktober indikerar årsprognosen ett resultat på 17,1 miljoner kronor, plus 1,7 procent. Det är jättebra ett sådant här tufft år. Över tid behöver vi ligga på 2 procent för att klara vår investeringstakt. Med hårt slit och duktigt ledarskap har vi lyckats hålla ett resultat som jag är stolt och nöjd över, säger Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande.

Resultatet är en förbättring jämfört med föregående månad om 600 000 kronor. Lärande och utbildning har förbättrat årsprognosen med 1 miljon kronor och samhällsbyggnad har försämrat den med 400 000 kronor. Årsprognosen innebär en positiv avvikelse mot budget om 6,8 miljoner kronor.

Ersättningskrav för staket avslås

En fastighetsägare i Sunne lämnade i maj 2023 in ett klagomål till kommunen om lösspringande katter.  Ärendet utreddes av miljö- och byggenheten. Eftersom katter får röra sig fritt sa kommunen nej till att vidta åtgärder. Ett beslut som fastighetsägaren överklagade.

– Fastighetsägaren monterade då ett staket för att hålla bort katterna från sin tomt. I augusti 2024 kom krav på ersättning för montering och materialkostnader. Kommunstyrelsen avslår fastighetsägarens begäran om ersättning, säger Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande.

Tummen ner för förslag om utvidgat strandskydd

Länsstyrelsen har skickat ut en remiss med förslag till utvidgat strandskydd inom Sunne kommun. Förslaget omfattar 9 sjöar och vattendrag där strandskyddet skulle utvidgas till 200 respektive 300 meter. Sunne kommun motsätter sig remissförslaget i sin helhet.

– Vi vill inte att strandskyddsförslaget ska införas överhuvudtaget. En enig kommunstyrelse har lämnat vårt yttrande till länsstyrelsen. Jag diskuterar också frågan direkt med landshövdingen och med olika riksdagspolitiker. Detta berör 16 mil i Sunne och under 10 år har vi beviljat 4 bygglov. Det säger väl en del om hur onödigt det här är. Vi vill ha mer byggnationer i Sunne, inte färre, säger Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande.

Han anser att det rimliga är att länsstyrelsen avvaktar i stället för att införa hårdare strandskyddsregler, eftersom det snart kommer nya riktlinjer från regeringen.

– Det råder stor enighet i strandskyddsfrågan i Sunne, säger oppositionsrådet Linda Johansson (S).

Beslut kommer efter årsskiftet i länsstyrelsen.

Medborgarförslag

Matavfallspåsar på återvinningsstationerna

Ett medborgarförslag om att placera behållare med bruna matavfallspåsar på återvinningsstationerna får bifall av kommunstyrelsen. Syftet är att göra det lättare för medborgarna att hämta matavfallspåsar. Inköp och montering av behållarna ryms inom enheten VA/renhållnings befintliga budget.

Vandringsleder i Lysvik

Ett medborgarförslag om att skapa fler vandringsleder i Lysvik och omgivande skogsområden avslås i delen om att kommunen ska utreda nya områden för vandringsleder. 

Däremot är kommunstyrelsen positiv till att skapa vandringsleder i Lysvik under förutsättning att initiativet kommer från byalag eller föreningar i bygden och att de deltar och hjälper till med skötsel. Förslagsställaren anser att utökade möjligheter till naturnära aktiviteter kommer att gynna både invånare och besökare och stärker kommunens attraktivitet.

Informationskampanj om bekämpning av invasiva arter

Medborgarförslaget om att inrätta sommarjobb för bekämpning av invasiva växtarter i Sunne kommun avslås. Handledare, transporter och kunskap som krävs för att genomföra uppdraget saknas inom kommunen. 

Sunne kommun planerar däremot en informationskampanj om bekämpning av invasiva arter för allmänheten. 

– Andemeningen i förslaget är god. Vi ska informera så mycket vi kan om problemet i kommunens egna kanaler. Invasiva arter finns också på privata fastigheter som vi inte råder över, säger Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande.

Självständig kompostering avslås

Medborgarförslaget om att införa en särskild policy för självständig kompostering för landsbygdsboenden utan offentlig tillsyn avslås. Kompostering av annat än trädgårdsavfall ska anmälas till kommunen och regleras av Avfallsförordning (2020:614) 5 kap. § 15. 

Kommunens ”Renhållningsordning” och dess avfallsföreskrifter berör och främjar dessutom kompostering under förutsättning att det sker utan olägenheter för människor och miljö. 

Inga slumpmässiga drogtester i kommunen

Medborgarförslaget om att Sunne kommun inför ett system för slumpmässiga drogtester för alla kommunens tjänstemän avslås. I stället för slumpmässiga drogtester fortsätter Sunne kommun att utbilda, öka medvetenheten och erbjuda stödprogram för att förebygga missbruk. Rutinerna för att hantera misstänkta fall av missbruk på arbetsplatsen ska stärkas.

Revidering av cykelplanen

Revideringen av cykelplanen för Sunne kommun, som görs vartannat år, antas av kommunstyrelsen. Cykelplanen tar ett helhetsgrepp över behovet av nya gång- och cykelvägar. Prioriteringsordningen i planen:

  1. Sunne – By
  2. Västra Ämtervik
  3. Lysvik – Bygdeväg
  4. Sunne – Östra Ingersby
  5. Arenavägen – Mossvägen
  6. Prästbol norrut
  7. Smidesvägen – Brårudsallén
  8. Lysvik – Myringbyn. 

– I Västra Ämtervik är det svårt att ta sig fram med en gång- och cykelväg. Eftersom det är Trafikverkets väg har vi inte rådighet. Säger de nej så blir det ingenting. I stället för gång- och cykelväg kan alternativet vara att anlägga en bygata, säger Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande.

Omorganisation i Gräsmarks skola

En nyligen gjord omorganisation med sammanslagning av klasser i Gräsmarks skola diskuterades på kommunstyrelsen. Enligt skollagen ligger beslutet inom rektors ansvarsområde. 

– Jag är trygg med att situationen hanteras professionellt av förvaltningen, säger Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande.

ICA Fastigheter förlänger inte markanvisningen

ICA Fastigheter har valt att inte förlänga markanvisningsavtalet på Stora torget i Sunne. Planen har varit att bygga en ny butik med lägenheter ovanpå.

–  Det är tråkigt att de inte lyckats sy ihop projektet. Nu får vi i politiken ta en fundering över vad som ska ske på platsen. Oavsett kan inte ytan ligga som den gör, den måste putsas upp.

Politiken är enig och står fast vid att det ska ingå bostäder i en nybyggnation. 

– Vi kan inte bara släppa det kravet. I så fall måste vi göra om efter nya förutsättningar och låta fler lämna anbud. Fast där vi inte i nuläget, säger Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande.

Principdiskussion om att ha 
kvar politiska uppdrag efter flytt

På grund av sin arbetssituation ansöker Anton Bengtsson (M) om att få ha kvar sina politiska uppdrag i Sunne under resten av mandatperioden. Eftersom han har köpt bostad i Karlstad krävs att han skriver sig där. 

– Enligt lag får en politiker fråga fullmäktige om att få sitta kvar på sin position. Vi i Moderaterna tycker att det är självklart att det är vi som ska avgöra vilka som sitter på våra mandat. Det är tråkigt att andra partier lägger sig i vilka vi har på våra positioner, säger Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunallagen 4 kap. 7 § har inte varit aktuell att använda i Sunne tidigare. Enligt lagen anses du endast vara valbar till ett förtroendeuppdrag om du bor i kommunen. Väljer du att flytta till annan kommun upphör uppdragen. 

– Det är något vi följt i Sunne, fram tills nu. Vi lägger oss inte vilka personer det handlar om. Det vi vänder oss emot är att Moderaterna bryter en princip om att man ska vara bosatt i kommunen, säger oppositionsrådet Linda Johansson (S).

Hon ser att det uppstår en del frågor i samband med ansökan. Ska kommunen betala reseersättning till och från bostaden som kanske ligger längre bort nästa gång?

– Det borde gå att ändra våra riktlinjer, exempelvis att reseersättning utgår från kommungränsen. Det är upp till fullmäktige att avgöra, 16 december. Vi vill att Anton i det här fallet ska kunna vara kvar som politiker i Sunne, säger Henrik Frykberger (M).

Kommun och politik