Sunne klättrar på rankning av ungas boendesituation
– Brist på billiga hyresrätter, höga bostadspriser samt tuffa krav på kontantinsats och amortering är mycket höga trösklar att ta sig över för den som är ung och vill skaffa sig en bostad, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Kartläggningen baseras på statistik över ungdomsarbetslöshet, bostadspriser, trångboddhet och tillgång till bostäder för unga i Sveriges alla kommuner.
Sunne klättrar
I Sunne har priserna på bostäder gått ner under det senaste året, vilket har gjort att fler yngre har möjlighet att köpa en egen bostad. En anledning till att Sunne klättrar på rankningen.
– Det kan i många fall vara minst lika billigt att äga sin egen lägenhet som att betala en hyra till en hyresvärd. Sunne har också bra utbildningar som lockar folk utifrån och det genererar jobb på orten ganska omgående, säger Richard Östlund, fastighetsmäklare i Sunne.
Han ser också att många tycker det är värt att köpa en villa eller gård i Sunne och betala en månadskostnad som inte överstiger en hyresrätt i Karlstad alltför mycket.
– Det är väldigt positivt att se Sunne klättra! Rankningen är ju inte bara baserad på bostadspriser utan även på ungdomsarbetslöshet.
Stigande räntor under en längre period har varit mycket tufft för unga som vill köpa en egen bostad. Hyrorna och lägenhetspriserna har dessutom stigit betydligt mer än ungas inkomster, samtidigt som det generellt byggts för få små och billiga bostäder.
De tre bästa kommunerna i Värmland enligt bostadsrankningen:
Årjäng 5 (1)
Sunne 19 (25)
Arvika 29 (27).