Rådgivande organ

De kommunala råden är ett sätt för kommunens förtroendevalda och förvaltningens tjänstepersoner att kommunicera och samverka med olika intressegrupper, föreningslivet och andra samhällsaktörer.

Vid sidan om utskotten och nämnderna finns ett antal råd. 

Råden fattar inga formella beslut men har möjligheter att påverka och lämna synpunkter på den kommunala verksamheten. Råden kan vara remissinstans inom sina verksamhetsområden.

De rådgivande organen består av förtroendevalda representanter och personer från olika organisationer, samt en sekreterare från Sunne kommuns kansli.

Sunne kommuns rådgivande organ

Lokala rådet för trygghet

Syfte

Rådet ska vara ett organ för samverkan mellan kommun, polis och region, kring frågor som ger ökad trygghet och folkhälsa till kommuninvånarna i Sunne.

Uppgifter

Rådet ska arbeta strategiskt med trygghetsskapande, brottsförebyggande och hälsofrämjande åtgärder genom prioritering av fokusområden för insatser. Genom uppföljning och analysering av de insatser som genomförts utvärdera om avsedda effekterna uppnåtts.

Rådet samarbetar med Strategiska EST-gruppen, som står för Effektiv Samordning för Trygghet. EST-gruppen består av kommunchef, skolchef, socialchef, samhällsbyggnadschef, säkerhetssamordnare, kommunpolis samt representant för Sunne Fastighets AB.

Lokala rådet för trygghet ger uppdrag till Strategiska EST-gruppen, som även ansvarar för återrapportering till rådet.

Kontakt

Kontaktuppgifter till Lokala rådet för trygget.

Näringslivsrådet

Syfte

Rådet ska vara ett forum för samverkan och dialog i gemensamma samhällsutvecklingsfrågor i syfte att skapa en attraktiv plats att besöka, bo och verka i.

Uppdrag

Rådets uppgift är att ha en regelbunden och öppen dialog om tillväxt- och utvecklingsfrågor som berör näringslivet.

Rådet består av representanter från näringslivet och näringslivets organisationer, kommunchef, näringslivsenheten, gruppledarna för de politiska partierna i kommunfullmäktige samt adjungerande sakkunniga vid behov.

Kontakt

Kontaktuppgifter till Näringslivsrådet.

Pensionärsrådet KPR

Syfte

Kommunala pensionärsrådet, KPR, ska vara ett organ för samråd och ömsesidig information mellan kommunen och företrädare för pensionärsorganisationer av riksomfattande karaktär, med verksamhet i Sunne. Syftet är att stärka pensionärsorganisationernas och dess medlemmars medverkan och inflytande i frågor som berör pensionärerna avseende kommunens uppgifter och ansvarsområden.

Uppdrag

Rådets uppgift är att, via samrådet, lämna synpunkter i olika beredningsprocesser till kommunen. Pensionärerna kan genom rådet arbeta för förändringar i den kommunala verksamheten. De kan informera och ge förslag till lämpliga anpassningar av det verksamhetsutbud som berör äldres förhållanden i samhället.

Kommunen ska i rådet informera om sin verksamhet, planerade förändringar samt resultat av olika åtgärder. Kommunen bör i ett så tidigt skede som möjligt ge rådet information om planer och förändringar så att rådets synpunkter och förslag kan påverka ärendets handläggning.

Kontakt

Kontaktuppgifter till Kommunala pensionärsrådet.

Tillgänglighetsråd

Syfte

Rådet ska vara ett organ för samverkan och ömsesidig information mellan kommunen och företrädare för funktionsrättsorganisationer av riksomfattande karaktär, med lokal representation. Samverkan ska leda till ökad tillgänglighet i samhället.

Uppgifter

Rådets främsta uppgift är att samla in och förbereda frågor från de olika funktionsrättsorganisationerna samt vara remissinstans, till exempel i detaljplaneprocessen, vid om- och tillbyggnation av allmänna lokaler samt utformning av allmänna fysiska miljöer.

Rådet ska också vara rådgivare till kommunala organ och lämna synpunkter och förslag i budgetprocessen samt i aktuella funktionshinderfrågor/tillgänglighetsfrågor.

Kontakt

Kontaktuppgifter till tillgänglighetsrådet.

Ungdomsrådet

Ungdomsrådet är för närvarande vilande.

Syfte

Rådet ska vara ett organ för samverkan och ömsesidig information mellan kommunen och företrädare för Sunnes ungdomar. Samverkan ska leda till ökat inflytande och delaktighet för ungdomar i aktuella kommunala frågor.

Uppdrag

Rådet har till uppgift att hjälpa unga att föra fram sina åsikter i samhället, men också att hjälpa politikerna att nå ungdomar. Ungdomsrådet kan upprätta arbetsgrupper för att arrangera aktiviteter utifrån de behov, önskemål och resurser som finns.

Ungdomsrådet är religiöst och politiskt obundet.

Rådet består av ungdomar mellan 13 och 25 år samt en ledamot och en ersättare från kommunstyrelsen. Politiker väljs för varje mandatperiod.

Elevråden på högstadiet och gymnasieskolorna i kommunen är välkomna att utse högst två elever till representanter under ett läsår. Detta sker i början av varje läsår.

Kontakt

Kontaktuppgifter till Ungdomsrådet.