Nämnder

I nämnderna sitter förtroendevalda politiker som är utsedda av kommunfullmäktige. Nämndernas viktigaste uppgift är att bryta ner de övergripande politiska målen, som fastställts av kommunfullmäktige, till det egna ansvarsområdet. Fördelningen av platser i en nämnd motsvarar majoritetsförhållandet i fullmäktige.

Krisledningsnämnden

Alla kommuner är skyldiga att ha en krisledningsnämnd. Nämndens uppgift är att fungera som kommunens ledningsfunktion vid extraordinära händelser i fredstid inom kommunens geografiska områdesansvar.

Kontaktuppgifter krisledningsnämnden:

Krisledningsnämndens uppdrag

Krisledningsnämnden tar över verksamhet i kommunens nämnder och fattar beslut om det som är kopplat till den extraordinära händelsen. Syftet med nämnden är att skapa möjligheter till snabba politiska beslut.

Med extraordinär händelse menas en sådan händelse som avviker från det normala, innebär en allvarlig störning eller medför överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner, och som kräver skyndsamma insatser av kommunen.

Ordförande i krisledningsnämnden eller vice ordförande beslutar att nämnden ska träda i funktion vid en extraordinär händelse.

Miljö- och bygglovsnämnden

Miljö- och bygglovsnämnden ansvarar för kommunens myndighetsutövning inom bland annat miljö- och hälsoskydd, bygglov och för delar av räddningstjänstens områden. Nämnden ansvarar också för prövning och tillsyn inom livsmedels- och alkohollagen.

Kontaktuppgifter miljö- och bygglovsnämnden:

Miljö- och bygglovsnämndens uppdrag

Bygg

Miljö- och bygglovsnämndens uppdrag inom plan- och bygglagens område omfattar frågor om bygglov, rivningslov, marklov, förhandsbesked och adressättning (ej namngivning). I anslutning till dessa uppgifter har nämnden också obligatoriska myndighetsuppgifter om att genomföra bygg-, rivnings- och markåtgärder, obligatorisk ventilationskontroll samt tillsyn och ingripanden vid överträdelser med mera. Miljö- och bygglovsnämnden fattar beslut om dispens från strandskydd enligt miljöbalken.

Livsmedel

Miljö- och bygglovsnämndens uppdrag inom området innefattar frågor om prövning, tillsyn, kontroll och myndighetsutövning enligt angiven lagstiftning, samt annan lagstiftning med anknytning till livsmedelsområdet.

Lotterier

Nämnden ansvarar för tillsyn, kontroll och myndighetsutövning enligt angiven lagstiftning.

Miljö- och hälsoskydd

Miljö- och bygglovsnämndens uppdrag inom området innefattar frågor om prövning, tillsyn, kontroll och myndighetsutövning enligt angiven lagstiftning, samt annan lagstiftning med anknytning till miljö och hälsoskyddsområdet. Uppdraget omfattar även myndighetsutövningen enligt vattenskyddsföreskrifter samt lokala föreskrifter utfärdade till skydd för hälsa och miljö.

Renhållning

Nämnden svarar för att meddela de undantag samt pröva de frågor om bortforsling av avfall enligt vad som förutom lag följer av kommunens renhållningsordning.

Räddningstjänst

Nämnden svarar för kommunens myndighetsutövning inom räddningstjänstens område enligt lag om skydd mot olyckor (LSO) genom tillsyn, brandskyddskontroll och sotning samt genom tillsyn och tillståndsgivning enligt lag om brandfarlig och explosiv vara (LBE) samt tillstånd och tillsyn enligt förordning om brandfarlig och explosiv vara.

Skyltning och gaturenhållning

Miljö- och bygglovsnämndens ansvarar för tillsyn enligt lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning avseende gaturenhållning, varaktig uppsättning utomhus av tavla, skylt, inskrift eller därmed jämförlig anordning för reklam, propaganda eller liknande ändamål.

Valnämnden

Valnämnden är en obligatorisk nämnd som ska finnas i varje kommun.

Kontaktuppgifter valnämnden:

Valnämndens uppdrag

Till valnämndens uppgifter hör bland annat att besluta om ärenden kring valets genomförande till exempel röstningslokaler, vallokaler och deras öppettider.

Nämnden sköter sina uppgifter i nära samarbete med Länsstyrelsen som är den regionala valmyndigheten.

Överförmyndarnämnden

I varje kommun ska det finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. Sunne kommun har en överförmyndarnämnd.

Kontaktuppgifter överförmyndarnämnden:

Överförmyndarnämndens uppdrag

Överförmyndarnämndens huvuduppgift är att säkerställa att barn och vuxna som inte själva kan ta hand om sig inte missgynnas varken ekonomiskt eller rättsligt. För att uppnå det rekryterar verksamheten gode män, förvaltare och förmyndare till de personer som behöver en ställföreträdare. Nämnden utövar tillsyn och granskar det arbete som de gode männen, förvaltarna och förmyndarna utför.

Verksamheten regleras i huvudsak av bestämmelserna i föräldrabalken och förmyndarskapsförordningen.