Brandvarnaren ska vara placerad i taket, minst 50 centimeter från en vägg och gärna utanför sovrumsdörren. Om bostaden har mer än ett våningsplan bör det finnas minst en brandvarnare per våningsplan.

Med en fungerande brandvarnare i taket ökar chanserna att du ska kunna ta dig ut om det börjar brinna. Kom i håg att testa brandvarnaren med jämna mellanrum!

 

Brandvarnarens placering

Brandvarnaren ska framför allt skydda oss när vi sover. Därför bör den sitta utanför sovrumsdörren. Det är viktigt att den sitter i taket och att det är minst 50 centimeter till närmaste vägg. Om bostaden har mer än ett våningsplan bör det finnas minst en brandvarnare per våningsplan.

Testa brandvarnaren

Du bör testa brandvarnaren med jämna mellanrum och när du har varit bortrest en tid. Ta också för vana att testa den runt första advent då den landsomfattande informationskampanjen "Brandvarnardagen - första advent" genomförs.

Testa genom att trycka in knappen som finns på alla brandvarnare. Håll in den ett par sekunder. Om den inte börjar tjuta ska du testa med ett nytt batteri.

Så här märker du att batteriet är slut

När batteriet börjar ta slut ger brandvarnaren ifrån sig ett pip med jämna mellanrum.