Vanliga bedrägerier

Dessvärre utsätts vi ibland för bedrägeriförsök, här skriver vi om de bedrägerier vi just nu får varningar om, samt listar saker du i allmänhet kan tänka på.

Försök till nätfiske på Messenger

Just nu cirkulerar försök till nätfiske via Messenger-appen. Användaren får ett privat meddelande som ser ut att komma från en vän, innehållande en länk. I meddelandet står det "Titta vem som dog i en olycka". Får du ett sådant meddelande ska du inte klicka på länken.

Läs mer om försök till nätfiske på Messenger.

Varning för bedrägerier i deklarationstider

Under deklarationsperioden är det vanligt med bluffmejl och sms i samband med utbetalning av skatteåterbäring. Lämna inte ut uppgifter som bankkontonummer. Skatteverket efterfrågar aldrig efter sådana uppgifter via e-post eller sms, det görs endast via deras e-tjänster som du loggar in på med din e-legitimation.

Läs mer om bluffsms och e-post om deklaration.

Att tänka på

  • Lämna aldrig ut personliga koder, BankID eller personuppgifter till någon okänd.
  • Klicka aldrig på en länk du inte vet vart den leder.
  • Ifrågasätt och ta reda på fakta innan du går vidare.

Exempel på bedrägerier

  • Samtal från utlandsnummer.
  • Meddelanden från din bank.
  • E-post om återbäring av skatt.

Bedrägerier på sociala medier

När de flesta använder sig av sociala medier, så ökar också försöken till bedrägerier på dessa plattformar. Du kan exempelvis få ett meddelande från någon du är vän med på Facebook, som ber om att få låna pengar till ett mindre köp.

I dessa fall ska du ringa upp din vän och stämma av. För aldrig över pengar på direkt uppmaning av någon via sociala medier.