Kontaktperson

Personer med långvarig sjukdom eller funktionsnedsättningar kan behöva en kontaktperson. En kontaktperson är en vän och medmänniska som kan ge dig råd i vardagssituationer, följa med på fritidsaktiviteter, besöka dig i hemmet och hjälpa till att minska isolering.

Kontaktperson kan beviljas enligt Lagen om Stöd och Service till vissa funktionsnedsatta (LSS) och Socialtjänstlagen (SOL). Detta beviljas när en person saknar närstående, socialt kontaktnät och inte själv har förmåga att ta kontakt med andra, och behöver hjälp med att; bryta isolering, delta i samhällets aktiviteter, råd och stöd i vissa situationer som inte är av så komplicerad natur att god man måste anlitas, personliga angelägenheter.

Vad man gör för aktiviteter och när man träffas planerar och bestämmer den person som fått insatsen och kontaktpersonen tillsammans. Aktiviteter kan vara att sitta och prata eller göra aktiviteter tillsammans.

Att vara kontaktperson

En kontaktperson ger socialt stöd och hjälper till att bryta isolering genom att vara medmänniska. Du fungerar som vän till en person med funktionsnedsättning. Ett vanligt uppdrag omfattar cirka två träffar i månaden, omkring 7-10 timmar per månad.

Syftet med stödet är att personen med funktionsnedsättning ska få större socialt nätverk och kunna komma ut på aktiviteter. När och var man träffas och vad man ska hitta på gör man upp tillsammans.

Som kontaktperson har du tystnadsplikt.

Exempel på aktiviteter:

  • gå på bio
  • gå ut och äta
  • promenera
  • träffas hemma hos varandra
  • baka tillsammans med mera.

Ersättning som kontaktperson

Kontaktpersoner får ett arvode samt en omkostnadsersättning. Ersättningen ska täcka de utgifter du har i samband med ditt uppdrag. Du är skyldig att meddela LSS/SOL om ni slutar träffas, annars kan du bli återbetalningsskyldig.

Månadsrapport för kontaktpersoner

Som kontaktperson rapporterar du månadsvis hur ofta ni träffats och vilka aktiviteter ni gjort. Du rapporterar via vår e-tjänst, länk dit ligger längre upp på den här sidan.