Här kan du följer våra miljöhjältar på Hasselbols förskola. Inom ramen för Grön Flagg gör vi varje vecka en insats för miljön, stort som smått.

Förskolans alla 3 avdelningar gör aktivitäter inom Grön Flagg. Följ oss gärna på den här sidan. Vill du veta mer om Grön Flagg hitta du information via länk här intill.

Tårtfest med Trollet

10 juni 2020

Äntligen är det dags för barnen på avdelning Kronan att få belöning för alla pantpromenader som gjorts sedan augusti. Efter röstning blev det prinsesstårta som önskades. Fast när vi skulle hämta tårtan, fanns det ingen tårta kvar. Någon med stort hår hade redan hämtat den. Denna någon hade lämnat ledtrådar, så barnen fick uppdrag att söka efter tårtan. En härlig tårtfest blev det sen tillsammans med Trollet. Vårt tips till Er, tänk på miljön lämna panten där den ska vara. Så kan ni också spara pengar till något gott! Trevlig sommar önskar vi Er alla!

barnen få första ledtråden i konditoriet barnen håller ledtråd i handen

Trollet öppnar paketet med tårtan tårtfest med avdelning Kronan på Förskolan Hasselbol

 

Hur fungerar ett reningsverk

03 juni 2020

Varje år brukar vi besöka kommunens reningsverk med förskolan Hasselbols äldsta barn. Eftersom att det inte är möjligt i år så kom Gun-Britt med reningsverket till oss.

I sitt laboratorium visade hon hur vattnet renas från smutsigt till rent. Hon berättade också om vad som får slängas i toaletten. Endast kiss, bajs och toalettpapper. Allt annat ska slängas i papperskorgen!

Två av barnen hade tidigare gjort en toalett med tillhörande reningsverk. De passade på att visa Gun-Britt och förklarade hur den funkar.

Tack Gun-Britt för besöket, det var uppskattat!

Gun Britt förklara hur ett reningsverk fungerar modell av ett reningsverk

barnen får förklarat hur ett reningsverk fungerar Gun Britt förklara hur ett reningsverk fungerar

 

Vilken tur för världen att den har oss

27 maj 2020

"Vilken tur för världen att den har oss!" utbrast ett av våra barn förra veckan när vi hade vår årliga skräpplockarpromenad i samarbete med Håll Sverige Rent. Hela förskolan deltog från de allra yngsta som gick i det absoluta närområdet till de äldsta som tog en längre promenad. Vi samlade ihop många påsar skräp som hämtades av Holmby Återvinningscentral. Några samlades kring vår flaggstång där vår fina Grön Flagga vajar för att visa att vi är en miljöförskola.

Fortsätt kämpa för världen och en bättre miljö tillsammans med oss! 

barnen samlades vid flaggstången barnen plockar skräp i närområdet

barnen plockar skräp barnen plockar skräp

 

Vi behöver fler papperskorgar

20 maj 2020

I vårt Grön Flagg arbete pratar vi mycket om nedskräpning och vad det har för negativ inverkan för miljön. På våra promenader ner till centrum har barnen upptäckt att det saknas vanliga papperskorgar. Vi har därför lämnat in ett medborgarförslag till kommunen där barnen skrivit att vi behöver fler papperskorgar utefter Storgatan från Fryxellska skolan ner till centrum. Vi vill hjälpa till att få en bättre miljö! Citat från barn: "Vi tycker det är dumt att folk skräpar ner, även om det inte finns papperskorgar så får man väl inte kasta på marken".

barnen lämnar medborgarförslag till kommunen barnen skriver medborgarförslag barnen lämnar medborgarförslag i kommunens reception

barnen skriver medborgarförslag till kommunen

 

Maskar fixa jord

13 maj 2020

I vår varmkompost har vi maskar. Maskar behövs för att fixa till den jord vi behöver till våra planteringar. Maskarna äter upp och jobbar på med de grönsaker vi förser dem med. När man är liten kan en mask vara spännande och intressant, eller rent av jätteläskig. Vi gräver och undersöker maskarna som vi har i vår kompost och de finns på gatan eller på vår gård när regnet besökt oss. Barnen är intresserade och nyfikna.  Några är modiga och vågar ta i dem, medan andra håller sig på avstånd. Att värna om våra djur och insekter är ett av våra utvecklingsområden.

barnen letar efter mask i varmkompost barnen hitta mask i varmkompost

 

Respekt i möten med varandra

06 maj 2020

Ett av våra förbättringsområden i grön flagg arbetet handlar om respekt i möten med varandra. Vi vill ta reda på vilket ansvar vi människor har i förhållande till djur och natur samt vilka konsekvenser olika beteenden medför. På förskolan Hasselbol försöker vi ta reda på hur insekter trivs på vår gård. Vi håller därför på att anlägga en blomrabatt med olika sorters blommor som vi hoppas att insekter och fjärilar ska tycka om.

blomrabatt förskola Hasselbol lång blomrabatt förskola Hasselbol

 

Kämpa på med Er sortering

29 april 2020

På förskolan Hasselbol har vi lyxen att ha ett stort sopförråd. Där har vi återvinningskärl för papper, plast, glas, metall och matavfall. Allt avfall sorteras av barn och pedagoger på avdelningarna. För det mesta slänger vi vårt avfall i förrådet men ibland så festar vi till det med en promenad till återvinningsstationen vid Sparbankshallen. Kämpa på med Er sortering!

Återvinning barn sortera sopor på förskolan Förskolebarn ta promenad till återvinningsstationen

 

Återbruk

22 april 2020

Utevistelse är alltid viktigt, i dessa rådande tider än viktigare för att minska smittspridning. Återbruk är också ett viktigt begrepp, och vi på Förskolan Hasselbol är tacksamma för skrivbordet och stolarna vi fått skänkta till oss. Vi på förskolan har undervisning både inne och ute och vår uteskrivhörna används flitigt av barnen. 

uteskrivhörna på förskola Hasselbol uteskrivhörna på förskola Hasselbol 

 

Maskarna gillar varmkomposter

08 april 2020

Vi komposterar på Förskolan Hasselbol alla grönsaks- och fruktrester i våra varmkomposter. ”Det ser inte så gott ut, men maskarna gillar det!” Maskar skapar reaktioner, oftast positiva, och intresse som ger bra tillfällen till samtal om ekologiska kretslopp. Den färdiga komposten används sedan till våra odlingar.

komposterar på förskolan komposterar

 

Tjänar pengar på att gå till ishallen

01 april 2020

På Förskolan Hasselbols avdelning Kronan kontinuerliga promenader och utflykter i vårt närområde plockar vi skräp, men vi finner även sådant som INTE är skräp. Vi finner pantburkar och pet-flaskor. Barnens kommentarer är bland annat: "Tänk att vi tjänar pengar på att gå till ishallen" eller "Hur kan folk kasta detta på marken, det är ju farligt för miljön och så är det värt pengar". 

Så tänk på miljön och tänk på att ni samtidigt kan få en extra slant i plånboken. Vi sparar till en gemensam avslutning med fika, men vi har även köpt oss en en kortlek för pengarna. 

tänk att vi tjänar pengar tänk att vi tjänar pengar

tänk att vi tjänar pengar

 

Tvätta händerna

25 mars 2020

Just nu pratar vi extra mycket om vår hälsa och vikten av att tvätta händerna. Ett enkelt experiment där vi låtsas att kanel och svartpeppar är onda baciller. Men att tvätta med bara vatten är inte nog, det måste bekämpas med tvål. Detta blir extra synligt då "bacillerna" flyr fingret doppat i tvål. 

Va rädda om er och tvätta händerna noga hälsar vi alla på Förskolan Hasselbol

 tvätta händerna tvätta händerna

 tvätta händerna

 

Skräppatrullen samlar fimpar

18 mars 2020

”Släng inga cigarettfimpar på marken!” uppmanar Hasselbols skräppatrull. Fimpen är skräpets värsting och det tar 100 år innan den bryts ner och försvinner. Förutom att fimparna ligger och skräpar överallt så kan de slinka ner i dagvattenbrunnar och vidare ut i sjöar och hav. 

 fimpar i en vante

 

Höns och sockerkaksbak

11 mars 2020

Några av barnen har höns hemma och ibland tar de med ägg till förskolan. Då blir det sockerkaksbak!! Ströbrödet har vi gjort själva av gammalt och torrt bröd. Sockerkakorna ska vi mumsa på när vi har skridskoavslutning i ishallen.

 Pedagog och flicka bakar Flicka vispar smet

 Kakform

 

Vi gillar att odla

4 mars 2020

På förskolan gillar vi att odla. Vi tar reda på frön och kärnor från frukter och grönsaker. Idag har vi planterat överblivna tomatskivor från frukosten.
Nu gäller det bara att komma ihåg att vattna! 

 fylla på odlingsjord odla tomat

 odla tomat

 

Tänker Klimatsmart 

26 februari 2020

Vi erbjuder rörelse i vårt närområde. Vi promenerar, cyklar, går till ishallen eller skogen regelbundet detta ger oss barn som gillar rörelse och aktivitet.

Till vår förskola nu vintertid går cirka en tredje del av barnen dagligen samt hälften av personalen. När årstiden blir varmare ökar detta och fler cyklar.

Att bidra med det ”lilla till” att vara klimatsmart tänker vi på dagligen. Promenera är ett bra val - att bidra med både stort och smått som inte belastar klimatet ytterligare är smart, det vill säga vi är klimatsmarta. 

 rörelse rörelse

 rörelse

 

Klimatsmarta presenttipps

19 februari 2020

Med Grön Flagg arbetet som ett ständigt arbetsverktyg här på förskolan Hasselbol så använder vi oss mycket av naturmaterial och återvinner det material vi har i vår vardag.

Vi pratar också mycket om konsumtion och att vi inte alltid behöver köpa saker för att göra någon glad. Vi kan göra bra saker för varandra så blir det som en gåva. Till julklapp fick barnen fundera på något de är bra på och som de kan hjälpa någon annan med, så gav de bort det med hjälp av ett ”presentkort”.

Äldre gruppen köpte förra våren in ett stort parti med ull som barnen fått kardat och tovat till olika saker. Det har använts till att göra presenter av och sittdynor hit till förskolan. Nu sist blev det nyckelringar att ge bort på alla hjärtans dag. För att göra paket kan man använda det papper vi har tillgängligt, tex tidningspapper. Vi kan alla hjälpas åt att värna om vår miljö och tänka klimatsmart!

 presenttips presenttips

 presenttips 

 Presenttips