Miljöfarlig verksamhet
När du ska starta, driva eller ändra en miljöfarlig verksamhet så behöver du söka tillstånd eller göra en anmälan. Det är viktigt att du gör anmälan och ansökan i god tid för att hinna få den godkänd innan du ska öppna din verksamhet.
Olika typer av anläggningar
Miljöfarlig verksamhet delas in i olika typer av anläggningar, och har olika anmälningsplikt eller regler därefter.
Muddring
När bottenmaterial tas bort i en sjö eller annat vattendrag, för att exempelvis öka vattendjupet eller få bättre framkomlighet, så kallas det muddring. Massorna som blir räknas som avfall och får inte dumpas vart som helst.
I stort sett allt arbete och byggande i vattenområde definieras som vattenverksamhet, och behöver anmälas till Länsstyrelsen. Läs mer om vattenverksamhet och gällande krav på Länsstyrelsen.
Medelstora förbränningsanläggningar
Medelstora förbränningsanläggningar har en registreringsplikt samt en skyldighet att mäta utsläpp och se till att begränsningsvärdena för utsläppen från anläggningen följs. Med medelstor förbränningsanläggning menas de förbränningsanläggningar där anläggningseffekten är 1 megawatt eller högre, men inte högre än 50 megawatt.
Registrerade medelstora förbränningsanläggningar
Enligt §23 i förordning (2018:471) om medelstora förbränningsanläggningar ska tillsynsmyndigheter offentliggöra uppgifter om dessa anläggningar. Det är kommun eller Länsstyrelse som är tillsynsmyndighet. Läs mer på Länsstyrelsens webbplats om medelstor förbränningsanläggning.
Sunne kommun är tillsynsmyndighet över följande
- Solör Bioenergi (fjärrvärmeverket)
Postadress: Norra Arneby 51, 686 92 Sunne