E-post som skickats från eftermiddag 17 mars till förmiddag 21 mars till mbn@sunne.se samt till någon av miljö- och byggenhetens e-tjänster har tyvärr inte nått Sunne kommun.
Mer informationE-post som skickats från eftermiddag 17 mars till förmiddag 21 mars till mbn@sunne.se samt till någon av miljö- och byggenhetens e-tjänster har tyvärr inte nått Sunne kommun.
Mer informationStränder är betydelsefulla för växt- och djurlivet. Många arter är beroende av de livsmiljöer som bildats i strandnära områden - såväl på land som i vatten. Det är viktigt att bevara och skydda dessa områden, och det är därför vi har ett strandskydd i Sverige.
Strandskyddsbestämmelserna inkluderar all nybyggnation och väsentlig ändring av byggnadens användning. Bara om särskilda skäl finns kan undantag göras från strandskyddsbestämmelserna. Ett strandskyddsområde är normalt 100 meter från strandkanten.
Inom strandskyddsområde får du inte:
Vill du bygga i strandnära lägen behöver du ansöka om dispens, ansökan görs via blanketten ansökan om strandskyddsdispens som du finner längst ned på den här sidan.
Exempel på vanliga åtgärder som behöver dispens:
Undantag är ekonomibyggnader som är avsedda för jordbruk och fiske, om de måste ligga inom strandskyddat område för sin funktions skull. En flytbrygga får anläggas utan dispens om den ligger i endast under en normal semesterperiod.
Sveriges kommuner kan i sina översiktsplaner peka ut områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen, så kallade LIS-områden. Syftet är att stärka livskraften och utvecklingen av landsbygden, genom att underlätta för boende och näringsverksamhet i anslutning till vatten.
Inom ett LIS-område kan byggnation av bland annat bostäder och anläggningar för verksamheter tillåtas trots att strandskydd gäller.