Få hjälp med matleverans

Om du inte har möjlighet att laga din egen mat kan du få hjälp med matdistribution. Om du däremot klarar av att laga din mat, men har svårt att ta dig till butiken kan du få hjälp med hemsändning. Läs mer om vilken hjälp just du kan då.

Matdistribution

Matdistribution betyder att du som inte kan laga din mat själv kan få portionsförpackad mat levererad till hemmet. Ansökan görs hos kommunens biståndshandläggare. Kontakt finns nederst på sidan. 

Portionsförpackad mat levererad till hemmet

Du kan välja att få kylda matlådor levererade hem till dig tre dagar i veckan. Det finns möjlighet att beställa dessert under helg och röda dagar.

Få hjälp med inköp av dagligvaror

Bor du på landsbygden i Sunne kommun och inte själv kan ta dig till affären för att handla din mat kan du få hjälp med inköp av dagligvaror. Här finns information om hur du söker hemsändning.

Hemsändning av matvaror

Hemsändning riktar sig till personer bosatta på landsbygd utanför Sunne tätort.

Bor du minst två kilometer bort från en butik och du har svårt att ta dig dit själv. Då har du möjlighet att få dina dagligvaror hemsända av butiken. Butiken får då bidrag till detta från kommunen.

Hemsändning beviljas om:

  • du bor på landsbygden
  • du har minst två kilometer från butiken
  • du är åretruntboende i kommunen.

Undantag finns:

  • Om du är inte åretruntboende men är berättigad till biståndsinsats för inköp enligt socialtjänstlagen då ska du istället kontakta biståndshandläggare.
  • Du bor närmare butiken än två kilometer, men har rätt till färdtjänst 
    eller på grund av funktionsvariationer, sjukdom, skada eller annat som begränsar rörligheten, själv inte kan ta dig till butik för att handla dagligvaror.

De butiker som i dagsläget tar emot ansökningar är Ica BBB Sunne (kör till Västra Ämtervik), Ica Nära Gräsmark och Coop Lysvik. Kontakta din butik för att göra en ansökan eller ansök genom att skriva ut denna blankett: ansökan om hemsändning av varor. Blanketten lämnas sedan in till butiken.

Handla online

Flera matvarubutiker erbjuder tjänsten att handla online samt att få hemkörning. Fråga i din lokala matbutik vilka möjligheter som finns.