Mat

Om du inte har möjlighet att laga din egen mat finns det möjlighet att få hjälp med matdistribution. Om du däremot klarar av att tillaga din mat men har svårt att ta dig till butiken kan du få hjälp med hemsändning. Läs mer om vilken hjälp just du kan då.

Matdistribution

Matdistribution  betyder att du som inte kan laga din mat själv kan få portionsförpackad mat levererad till hemmet. Ansökan görs hos kommunens biståndshandläggare. Kontakt finns nederst på sidan. 

Portionsförpackad mat levererad till hemmet

Du kan välja mellan:

  • Varma matlådor som levereras varje dag. Det finns möjlighet att beställa dessert under helg och röda dagar.  
  • Kylda matlådor som levereras tre dagar i veckan. 

Få hjälp med inköp av dagligvaror

Bor du på landsbygden i Sunne kommun och inte själv kan ta dig till affären för att handla din mat kan du få hjälp med inköp av dagligvaror. Här finns information om hur du söker hemsändning.

Hemsändning av matvaror

Hemsändning riktar sig till personer bosatta på landsbygd utanför Sunne tätort.

Bor du minst två kilometer bort från en butik och du har svårt att ta dig dit själv. Då har du möjlighet att få dina dagligvaror hemsända av butiken. Butiken får då bidrag till detta från kommunen.

Hemsändning beviljas om:

  • du bor på landsbygden
  • du har minst två kilometer från butiken
  • du är åretruntboende i kommunen.

Undantag finns:

  • Om du är inte åretruntboende men är berättigad till biståndsinsats för inköp enligt socialtjänstlagen då ska du istället kontakta biståndshandläggare.
  • Du bor närmare butiken än två kilometer, men har rätt till färdtjänst 
    eller på grund av funktionsvariationer, sjukdom, skada eller annat som begränsar rörligheten, själv inte kan ta dig till butik för att handla dagligvaror.

Hemsändning/inköpsresa kan beviljas med högst två tillfällen per vecka. Kontakta din butik för att göra en ansökan. Ersättning till butiken utgår med det belopp (kronor per hemsändning) som beslutats av kommunen i respektive års budgetbeslut.

Handla online

Flera matvarubutiker erbjuder tjänsten att handla online samt att få hemkörning. Fråga i din lokala matbutik vilka möjligheter som finns.