Omsorg och stöd för personer med demenssjukdom

Demens är en grupp olika sjukdomar som medför försämring av hjärnans funktioner. Det kan påverka så väl minne och känsloliv som personlighet och praktisk förmåga. På den här sidan av vi samlat information om vilken hjälp du som har en demenssjukdom, eller som är anhörig, kan få.

Om demens:

Varje år insjuknar uppemot 25 000 personer i demenssjukdom. Demens är en grupp sjukdomar som påverkar hjärnan och dess funktioner. Utöver minnet påverkas även andra kognitiva funktioner såsom tankeförmåga, problemlösning och språk. Personer med demenssjukdom kan ibland visa beteendeförändringar, så som förvirring och oro.

Minnesmottagningen i Sunne

Hit kan du vända dig om du misstänker att du, eller någon i din närhet, har demenssjukdom. Minnesmottagningen erbjuder även anhöriggrupper, där du som anhörig till en person med demenssjukdom kan få råd och stöd.

Minnesmottagningen hjälper dig med:

  • att upptäcka, utreda och behandla olika demenssjukdomar
  • utredning och uppföljning.

Minnesmottagningen erbjuder även anhöriggrupper, där får du som anhörig till en person med demenssjukdom råd och stöd. 

Demensboende

Sunne kommuns demensboende finns på gruppboendet Brogården, som ligger i Sunne tätort. Under 2024-2025 pågår renovering av Brogårdens lokaler, och all verksamhet är därmed tillfälligt flyttad till gruppboendet Hagen på Bergvägen 8, Sunne.

Läs mer om Brogårdens boende.

Solgårdens dagverksamhet

Dagverksamheten vänder sig till dig som har en demenssjukdom. Med syftet att ge stimulans för deltagarna genom olika aktiviteter så som utflykter, matlagning, bakning och umgänge. Du ansöker om plats hos kommunens biståndshandläggare. 

Öppettider: Helgfria vardagar klockan 9.00-15.00. Vecka 30 har Solgårdens dagverksamhet semesterstängt.

Besöksadress: Dagverksamheten finns på gruppboendet Brogården. Under 2024-2025 renoveras lokalerna och verksamheten är därmed tillfälligt flyttad till gruppboendet Hagen på Bergvägen 8, Sunne.

Information om Solgårdens dagverksamhet

På Solgårdens dagverksamhet stärker vi den enskildes självkänsla genom att erbjuda meningsfulla dagar, där varje individs intressen tas tillvara. Vi arbetar personcentrerat och
utgår från våra gästers levnadsberättelser.

Vi använder oss av ett svenskt kvalitetsregister för personer med demenssjukdom, BPSD-registret. Vilket hjälper oss att kvalitetssäkra vården.

Vårt mål är att skapa en hemlik miljö, där våra gäster kan känna igen sig. Här uppmuntrar vi till sociala kontakter, spontana möten och samtal.

Du ansöker om plats hos kommunens biståndshandläggare. 

Kostnader

  • Vistelsen på Solgården kostar 141 kronor per dag. Då ingår för- och eftermiddagskaffe, lunch och resor vid behov.
  • Vid utflykter bekostas eventuell mat och fika själv. Du debiteras då i efterskott, månadsvis via faktura.
  • Våra gäster har en egen kassa på 200 kronor på Solgården. Pengarna använder vi till olika aktiviteter. Kassan fylls på vid behov.

Bra att veta

  • Resorna till och från Solgården ser olika ut, och vi planerar dem tillsammans efter individens behov. I första hand skjutsar närstående, möjligheten att bli hämtad finns också.
  • Vi ser gärna att våra gäster har ett ombyte kläder på Solgården, lämpliga för årstiden, samt inneskor.
  • Meddela oss vid sjukdom eller förhinder.

Anhörigstöd

Att vårda en långtidssjuk och/eller en person med demenssjukdom i hemmet kan många gånger vara en tung och tidskrävande uppgift.

Som anhörig är du ett ovärderligt stöd till den person som behöver din hjälp. Det du gör betyder mycket för hans eller hennes livskvalitet. Men ibland behöver du också få stöd och tid för dig själv.

I Sunne finns ett anhörigcafé, där du kan träffa andra i liknande situationer.

Läs mer om vårt anhörigcafé.

Läs mer om vilket stöd du kan få som anhörig.