Utforska Sunne kommun och dess geografiska områden

I hjärtat av Värmland ligger Sunne, vackert beläget längs sjön Fryken, med djupa skogar och öppna ängar. Utöver centralorten finns flera kyrkbyar och orter runt om i kommunen, här kan du läsa om de större av de orterna.
Karta över Sunne kommun

Klicka på kartan för att se den i fullstorlek.

Bjälverud

Två mil norr om centrum, mellan Sunne och Torsby ligger Bjälverud, vid Europaväg 45 och utmed sjön Fryken. På somrarna är badplatsen ”Vika” och kyrkbåtens en härlig tillgång. Med kyrkbåten kan du göra utflykter till Lysvik som ligger på andra sidan Fryken, eller till den spännande ön ”Storöa”.

I Bjälverud har du nära till det lantliga och naturen, men också till kommunikation i och med sin placering längs Europaväg 45.

Dekorativ bild

Gräsmark

Två mil nordväst om Sunne centrum ligger Gräsmark, i folkmun kallat ”vackerheta”. Här finns ett rikt naturliv med tre naturreservat, många vandringsleder och flera badplatser. Det finns också fina fiskevatten, med bland annat Sveriges sydligaste fjällsjö utanför fjällvärlden med rödingbestånd.

Utöver naturen finns bland annat en förskola och skola, serviceboende för äldre, en kyrka, närbutik, camping samt pizzeria och restaurang.

Du kan läsa mer om Gräsmark på deras webbplats.

Dekorativ bild

Lysvik

På den östra sidan av sjön Fryken, två mil norr om Sunne centrum, ligger kyrkbyn Lysvik. Här finns bland annat förskola och skola, en kyrka, lanthandel, idrottshall, vandrarhem, serviceboende för äldre, pizzeria och restaurang, camping, fin badplats och populära Mormors Glasscafé.

Genom Lysvik går vackra Fryksdalsbanan, en tågbana med flera avgångar dagligen mellan Torsby och Karlstad.

Dekorativ bild

Stöpafors

Ungefär en och en halv mil norr om Sunne centrum ligger Stöpafors, här finns Tossebergsklätten – även kallad Gurlita klätt i Selma Largerlöfs Gösta Berlings saga. På Tossebergsklätten finns ett utsiktstorn där du får en vacker vy över Frykensjöarna. På somrarna finns även ett café och restaurang samt en hantverksbod.

Stöpafors har en förskola och skola, samt en anrik kvarn med tillverkning av skrädmjöl, och den populära restaurangen Diner 45 som serverar hamburgare i retro-stil.

Dekorativ bild

Sunne centrum

I kommunens centralort hittar du ett mysigt centrum med butiker, caféer, restauranger och inbjudande parker. I hjärtat ligger anrika Teaterbiografen samt ett modernt bibliotek ritat av arkitekten Gert Wingårdh. Det finns flera, vackra promenadstråk längs sjön Fryken som flyter genom centrum.

I centrum finns flera muralmålningar, bland annat Sagoväggen. Här hittar du också en boktrappa.

Här finns flera förskolor, skolor, idrottshallar och ishall. Med närheten till Europaväg 45 och ett resecentrum med både buss och tåg tar du dig enkelt hit.

Kyrkan i Sunne centrum har fått utmärkelsen Sveriges vackraste kyrka. Här kan du också vandra i litteraturens fotspår - både i Selma Lagerlöfs och Göran Tunströms.

Dekorativ bild

Västra Ämtervik

Ungefär 1,5 mil sydväst om Sunne centrum, längs Europaväg 45 och sjön Fryken, ligger kyrkbyn Västra Ämtervik. Här finns förskola och skola, serviceboende för äldre, idrottshall och fotbollsplan, badplats, närbutik, pizzeria och restaurang.

Västra Ämtervik har även en hållplats vid vackra Fryksdalsbanan, en tågbana med flera avgångar dagligen mellan Torsby och Karlstad.

Dekorativ bild

Östra Ämtervik

Östra Ämtervik ligger cirka 1,5 mil sydost om Sunne centrum, på den östra sidan av sjön Fryken. För de flesta är nog Östra Ämtervik känt för Mårbacka och nobelpristagaren och författaren Selma Lagerlöf. På Östra Ämterviks kyrkogård ligger hon begravd.

För många är Östra Ämtervik en kreativ plats, med bland annat populära Alma Löv museum of unexp. Art, residenset Gunnerudsgården med badhus och bygdegården Sjösala.

Här finns också en förskola och skola, fotbollsplan, en lanthandel och badplats.

Dekorativ bild