Sunne kommun har valt att använda Office 365 från Microsoft som kommunikations- och lärandeplattform i skola och förskola. Tjänsten är molnbaserad och ger barn, elever och pedagoger nya sätt att kommunicera och samarbeta.

Alla förskolebarn, elever och pedagoger har egna konton/inloggningar i Office 365. Vårdnadshavare ges åtkomst genom att de loggar in på sina barns konton. Om ni glömt inloggningsuppgifterna kontaktar ni förskolan eller skolan där barnet/eleven går så hjälper de er. Inloggningsuppgifter lämnas inte ut via telefon eller e-post.

Överblick Office 365

Office 365 består av två delar. Det ena är att de klassiska Office-programmen(Office ProPlus) som till exempel Outlook, Word, Excel och Powerpoint finns som genom Office 365. Programmen kan laddas ner på datorer eller som appar men blir även tillgänliga genom internet(molnet) överallt oavsett var man befinner sig eller om de använder dator, mobil eller surfplatta. Det enda som behövs är en webbläsare och internetåtkomst.

Den andra delen är ett antal unika funktioner som bara finns i Office 365. En av dem är Sharepoint, en samarbetsyta för kommunikation och fildelning.  SharePoint är enkelt förklarat skyddade hemsidor där varje förskola/skola och avdelning/klass har sin egen plats. Endast de med rätt behörighet kommer in på de olika sidorna. På skolornas sidor kommunicerar lärarna med sina elever genom en sk nyhetsfeed (Facebook-liknande flöde) som ersätter den tidigare skolbloggen här på sunne.se. På respektive enhet hittar ni veckobrev och kalender för förskolans/skolans aktiviteter. 

Förskolorna har även barnens portfolio i Office 365 genom en tjänst som heter OneNote.

Det finns en mängd appar för olika tjänsterna kopplade till Office 365 som kan laddas ned till mobiltelefoner och surfplattor. Alla appar är kostnadsfria och laddas ner från Google Playbutiken respektive Appstore. I menyn på höger sida hittar ni länkar till instruktionsvideos och manualer hur ni loggar in och använder de olika funktionerna och apparna. Varje användare har möjlighet att ladda ner hela Office-programpaket på fem datorer.