Påbyggnad kock med inriktning restaurang och/eller storhushåll ger dig de fördjupade kunskaper och färdigheter som krävs för att få ett arbete som kock inom restaurang, storkök eller i butik.

Utbildningen passar dig som vill jobba i ett kreativt yrke med färska råvaror, smaker, kryddor, dofter och färger. Du trivs i en serviceinriktad miljö med högt tempo och varierande arbetsuppgifter.

Att vara kock är att utföra ett hantverk. För de flesta kockar är yrket mycket mer än ett arbete. Arbetsuppgifterna varierar mycket beroende på var du arbetar och hur stort kök du jobbar i som kock. I storkök, i personalrestauranger och på servicehem och barnstugor lagar du ett fåtal rätter i stora mängder. På restaurangen lagar du många rätter i mindre mängder, så kallad à la carte.

Ännu en möjlighet för kockar är att arbeta som kock inom hälso- och sjukvården, som har till uppgift att laga goda, säkra och hälsosamma måltider till patienter. Som sjukhuskock arbetar man i storkök med allt från planering till tillagning av måltider inklusive specialkost; allt för att skapa hälsosamma maträtter som främjar tillfrisknande hos patienter.

Upplägg

I utbildningen ingår teori men mest praktiska moment ute på arbetsplatsen under den arbetsplatsförlagda praktiken. Det finns möjlighet att anpassa innehållet i påbyggnadsutbildningen utifrån dina tidigare erfarenheter.

Förslag på kurser:

  • Matlagning 2
  • Matlagning 3
  • Matlagning 4
  • Specialkoster
  • Mat och dryck i kombination
  • Servering 1
  • Komvuxarbete

Utbildningen är en lärlingsutbildning. Det innebär att du är på en arbetsplats fyra dagar och i skolan en dag varje vecka. Påbyggnadsutbildningen är på totalt 1000 poäng och läses under 50 veckor på heltid. Studierna kan kombineras med andra kurser, till exempel svenska som andraspråk. Utbildningen startar kontinuerligt.

Är du intresserad? Kontakta LärCenter så får du hjälp att anmäla dig.