Flexibla yrkesutbildningar via Yrkesvux

Den kommunala vuxenutbildningen i Sunne erbjuder flera yrkesutbildningar inom det vi kallar för Yrkesvux. Behöver du studera svenska samtidigt kan du gå en kombinationsutbildning.

Utbildningar som hålls på plats våren 2024

Måltidsbiträde och kockutbildning

Gruppstart vecka 7, 2024

Med en utbildning inom kök kan du jobba var du än vill leva i världen. Detta är en allsidig utbildning för dig som vill arbeta inom alla typer av kök. Att jobba inom restaurang är omväxlande och kreativt. Antagning sker kontinuerligt.

Utbildningen vänder sig till dig som gillar att ha ett högt tempo, är serviceinriktad och tycker om att vara social. Du behöver också vara bra på att planera, ta ansvar och samarbeta.

En utbildning i två steg

Utbildningen läses i två steg. Först studerar du till måltidsbiträde, 500 poäng, 25 veckor på heltid. Därefter kan du börja arbeta eller ansöka om att fortsätta din utbildning för att bli kock. Om du vill satsa på att gå hela vägen till kock omfattar utbildningen totalt 1500 poäng och tar 75 veckor på heltid att genomföra. Utbildningen kan också läsas på deltid.

 • Steg 1 - Måltidsbiträde
 • Steg 2 - Påbyggnad mot kock

Utbildningen är en lärlingsutbildning. Det innebär att du är på en arbetsplats fyra dagar varje vecka och i skolan en dag. Utbildningen innebär heltidsstudier, 20 poäng per vecka, som är studiemedelsberättigande via CSN. Studiemedel bör sökas för hela studieperioden i samband med studiestarten.

Efter utbildningen

Restaurangbranschen har just nu ett stort behov av utbildad personal. Det finns stora möjligheter till jobb. Du kan arbeta på till exempel restauranger, förskolor, hotell, fartyg, i storkök, på sjukhus, i matbutiker eller inom livsmedelsindustrin.

Är du intresserad? 

Kontakta LärCenter Sunne så får du hjälp att anmäla dig. Du kan också få komma och göra ett studiebesök. 

Ansökan

Utbildningen är planerad att starta vecka 7, 2024, ansökan öppnar 15 oktober.

Trädgårds- och parkarbete

Nästa start vecka 7, 2024

Detta är en yrkesutbildning som vänder sig till dig som vill arbeta med odling, skötsel och värdskap inom den gröna besöksnäringen. Den är lärarledd och läses på plats på Sunne LärCenter. En stor del av utbildningen är arbetsplatsförlagd och du har APL på minst fyra olika arbetsplatser inom olika områden. Utbildningen är CSN berättigad och omfattar totalt 1100 poäng.

Kurser:

 • Växtkunskap 1, 100 poäng
 • Växtkunskap 2, 100 poäng
 • Marken och växternas biologi, 100 poäng
 • Skötsel av utemiljöer, 100 poäng
 • Beskärning och trädvård, 100 poäng
 • Trädgårdsanläggning 1, 100 poäng
 • Trädgårdsodling 1, 100 poäng
 • Trädgårdsodling grönsaker, frukt och bär, 100 poäng
 • Trädgårdsodling plantskoleväxter, 100 poäng
 • Service och bemötande, 100 poäng
 • Besöksnäringen, 100 poäng

Efter utbildningen

Yrkesutbildningen kan leda till jobb inom parkförvaltning, kyrkogårdsförvaltning, besöksträdgårdar, privata trädgårdar, köksträdgårdsodlingar, produktionsodlingar och plantskolor med mera.

Behörighet

För att kunna tillgodogöra dig utbildningen bör du ha kunskaper i svenska
motsvarande Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1 och B körkort.

Är du intresserad? 

Kontakta LärCenter Sunne så får du hjälp att anmäla dig. Du kan också få komma och göra ett studiebesök. 

Ansökan

Utbildningen startar måndag 12 februari 2024 och antagning sker löpande så vänta inte med din ansökan!

Planerade utbildningar

Industrielektriker

Lärcenter Sunne erbjuder en elektrikerutbildning riktad mot industrin med laborationsveckor på plats på Sunne LärCenter.

1,5 år på distans med lärträffar

Utbildningen ges på distans med möjlighet till regelbundna lärträffar och löper under cirka 75 veckor (1,5 år) på heltid.

Den kan kombineras med jobb. Det finns ett stort behov av industrielektriker i Värmland.

Ansökan

Utbildningen har planerad start v 35, 2024. Ansökan öppnar våren 2024.

Ansökningsperiod

Du ansöker till vårens yrkesutbildningar från och med 15 oktober genom genom att skicka in en ifylld ansökningsblankett tillsammans med betyg, ett personligt brev, och ett personbevis från Skatteverket. Därefter sker intervjuer och tester inför antagning. 

Antagning sker löpande så länge det finns platser kvar.
Kontakta Lärcenter Sunne för mer information.

Yrkesutbildning på distans

Sunne LärCenter erbjuder flera distansutbildningar med möjlighet till handledning på plats på Sunne LärCenter. Uppstart sker på plats tillsammans med coach. Du finner mer information via Hermods Studera | Hermods

 • Administratör,
  -inriktning bas/ekonomi/HR/inköp/marknadsföring
 • Handelsmedarbetare,
  -inriktning bas/sälj
 • Hotellmedarbetare,
  -inriktning bas/aktiviteter/bokning/event/försäljning/reception/värdskap
 • Barnskötare/Elevassistent
 • Bygg och anläggning,
  -inriktning betongarbetare/golvläggare/murare/målare/plattsättare/träarbetare
 • Nätverkstekniker

Dessa utbildningar kräver goda kunskaper i svenska, datavana samt arbetslivserfarenhet. Vi rekommenderar att du redan har etablerad kontakt med den bransch du ansöker till och att du har ett avtal med det företag där du avser att genomföra din APL.

Hittar du ingen utbildning som passar dig? 

Ta kontakt med oss för att få aktuell information om våra yrkesutbildningar. Kan vi inte erbjuda dig den yrkesutbildning du söker på hemmaplan kan det finnas möjlighet att köpa utbildningen i andra kommuner. 

Läs mer om yrkesutbildningar i Värmland på Vux-Värmlands webbplats.

Du kan söka yrkesutbildningar i hela Värmland via frisök

Frisökning betyder att du som bor i Värmland kan söka lärarledda yrkesutbildningar i valfri kommun inom regionen oavsett hemkommun. Innan du skickar in din ansökan ska du i god tid kontakta Studie- och yrkesvägledare i din hemkommun för att upprätta en studieplan. Hemkommunen gör därefter ett yttrande angående din ansökan till mottagande utbildningsanordnare innan du kan delta i deras urval.