Ettåriga yrkesutbildningar på Yrkesvux

Den kommunala vuxenutbildningen i Sunne erbjuder ettåriga yrkesutbildningar inom det vi kallar för Yrkesvux.

Våren 2023 erbjuder vi flera distansutbildningar med möjlighet till handledning på plats på Lärcenter Sunne. Uppstart sker på plats tillsammans med coach.

Dessa utbildningar ger vi våren 2023

Trädgårds- och parkarbetare

En ny utbildning som vänder sig till dig som vill arbeta med odling, skötsel och värdskap inom den gröna besöksnäringen. Det är en lärarledd ettårig yrkesutbildning som leder till jobb inom parkförvaltning, kyrkogårdsförvaltning, besöksträdgårdar, privata trädgårdar, köksträdgårdsodlingar, produktionsodlingar och plantskolor. Olika påbyggnader mot valt intresseområde kommer att erbjudas.

Ansökan

Utbildningen startar måndag den 6 mars, ansök så snart som möjligt.

Köksbiträde och kockutbildning

Med en utbilding inom kök kan du jobba var du än vill leva i världen. Detta är en allsidig utbildning för dig som vill arbeta inom alla typer av kök. Att jobba inom restaurang är omväxlande och kreativt. Antagning sker kontinuerligt.

Utbildningen vänder sig till dig som gillar att ha ett högt tempo, är serviceinriktad och tycker om att vara social. Du behöver också vara bra på att planera, ta ansvar och samarbeta.

En utbildning i två steg

Utbildningen läses i två steg. Först studerar du till köksbiträde 500 poäng, 25 veckor på heltid. Därefter kan du börja arbeta eller ansöka om att fortsätta din utbildning för att bli kock. Om du vill satsa på att gå hela vägen till kock omfattar utbildningen totalt 1500 poäng och tar 75 veckor på heltid att genomföra.

  • Steg 1 - Köksbiträde
  • Steg 2 - Påbyggnad mot kock

Utbildningen är en lärlingsutbildning. Det innebär att du är på en arbetsplats fyra dagar varje vecka och i skolan en dag. Utbildningen innebär heltidsstudier, 20 poäng per vecka, som är studiemedelsberättigande via CSN. Studiemedel bör sökas för hela studieperioden i samband med studiestarten.

Efter utbildningen

Restaurangbranschen har just nu ett stort behov av utbildad personal. Det finns stora möjligheter till jobb. Du kan arbeta på till exempel restauranger, förskolor, hotell, fartyg, i storkök, på sjukhus, i matbutiker eller inom livsmedelsindustrin.

Är du intresserad? 

Kontakta Lärcenter Sunne så får du hjälp att anmäla dig. 

Industrielektriker

Lärcenter Sunne erbjuder en elektrikerutbildning riktad mot industrin med laborationsveckor på plats på Sunne Lärcenter.

1,5 år på distans med lärträffar

Utbildningen ges på distans med möjlighet till regelbundna lärträffar och löper under cirka 75 veckor (1,5 år) på heltid.

Den kan kombineras med jobb. Det finns ett stort behov av industrielektriker i Värmland.

Ansökan

Utbildningen startar måndag den 6 mars, ansökan ska vara inlämnad till oss senast den 12 februari.

Vårdbiträde, undersköterska

Vård och omsorgsutbildningen vänder sig till dig som vill ha ett spännande och givande yrke där du är med och gör skillnad för människor i behov av stöd.

En utbildning i två steg under 1,5 år

Vård och omsorgsutbildningen omfattar 1500 poäng och sker på plats i Sunne.

Två till tre dagar per vecka har du lärarledd undervisning, vissa tillfällen är obligatoriska. Utbildningen läses i två steg under cirka 1,5 år och innehåller tre praktikperioder.

Steg 1

Efter steg 1 kan du börja jobba som vårdbiträde.

Steg 2

Väljer du att fortsätta med steg 2 så kan du arbeta som undersköterska inom hälso- och sjukvård, psykiatri, äldreomsorg eller omsorg/LSS.

Utbildningen innebär heltidsstudier, 20 poäng per vecka, som är studiemedels-berättigande via CSN. Studiemedel bör sökas för hela läsåret då vissa av kurserna läses tillsammans. Litteratur står du själv för.

Efter utbildningen

Vård och omsorgsutbildning för vuxna passar dig som vill ha ett arbete där människan står i centrum. Du kommer att ta del av vårdtagarnas hela livssituation och förstå hur det är att vara beroende av andra. Målet för all vård och omsorg är att hjälpa människor att på bästa sätt hjälpa sig själva.

Efter slutförd utbildning är du diplomerad undersköterska för arbete i kommun och region eller i den privata sektorn. Du har fått kompetens att arbeta som undersköterska, sjukvårdbiträde, skötare, personlig assistent eller boendestödjare inom hälso- och sjukvård, psykiatri eller äldreomsorg.

Hittar du ingen utbildning som passar dig? 

Ta kontakt med oss för att få aktuell information om våra yrkesutbildningar. Kan vi inte erbjuda dig den yrkesutbildning du söker på hemmaplan finns det möjlighet att köpa utbildningen i andra kommuner. 

Läs mer om yrkesutbildningar i Värmland på Vux Värmlands webbplats.

Du kan söka yrkesutbildningar i hela Värmland via frisök

Frisökning betyder att du kan söka en gymnasieutbildning hos oss på Lärcenter Sunne även om du är skriven i en annan kommun. Då gäller andrahandsmottagning, vilket innebär att vi tar emot dig som sökande och om det uppstår ledig plats så kan vi erbjuda den till dig. Frisök innebär också att din hemkommun är skyldig att betala ersättning till Sunne kommun för att du studerar hos oss.

Frisök innebär då också, att om du bor i Sunne, men vill studera en yrkesutbildning på annan ort i Värmland, kan du ansöka till den via frisök.