Flexibla yrkesutbildningar via Yrkesvux

Den kommunala vuxenutbildningen i Sunne erbjuder flera yrkesutbildningar inom det vi kallar för Yrkesvux. Behöver du studera svenska samtidigt kan du gå en kombinationsutbildning.

Våra utbildningar

Kockutbildning

Antagning sker löpande.

Om utbildningen

Med en utbildning inom kök kan du jobba var du än vill leva i världen. Detta är en allsidig utbildning för dig som vill arbeta inom alla typer av kök. Att jobba inom restaurang är omväxlande och kreativt.

Nyhet!
Nu kan du göra praktik i tyska Weimar.

En utbildning i två steg

Utbildningen läses i två steg. Först studerar du till biträdande kock. Därefter kan du börja arbeta eller ansöka om att fortsätta din utbildning för att gå hela vägen till kock. Längden på utbildningen varierar därför från 6 månader till 2 år. Har du tidigare arbetslivserfarenhet kan de delar som du redan behärskar valideras och tillgodoräknas. Även det kan förkorta utbildningstiden.

Detta är en lärlingsutbildning där du är på en arbetsplats fyra dagar varje vecka och i skolan en dag. Utbildningen innebär heltidsstudier, 20 poäng per vecka, som är studiemedelsberättigande via CSN. Studiemedel bör sökas för hela studieperioden i samband med studiestarten.

Kurser

Första juli byts kurser ut mot ämnen med nivåer. Information om vilka ämnen och nivåer du kommer läsa får du i samband med utbildningsstarten. Utbildningen omfattar 1500 gymnasiepoäng, 75 veckor på heltid.

Efter utbildningen

Restaurangbranschen har just nu ett stort behov av utbildad personal. Det finns stora möjligheter till jobb. Du kan arbeta på till exempel restauranger, förskolor, hotell, fartyg, i storkök, på sjukhus, i matbutiker eller inom livsmedelsindustrin.

Behörighet

Det finns inga krav på formella betyg men du måste ha förutsättningar att kunna tillgodogöra tig utbildningen. 

Är du intresserad?

Kontakta Sunne LärCenter så får du hjälp att anmäla dig. Du kan också få komma och göra ett studiebesök. 

Ansökan

Vi har löpande starter utan specifika sökperioder.

 

 

Trädgårds- och parkarbete

Nästa planerade start 

Februari 2026

Om utbildningen

Detta är en yrkesutbildning som vänder sig till dig som vill arbeta med odling, skötsel och värdskap inom den gröna besöksnäringen. Den är lärarledd och läses på plats på Sunne LärCenter. En stor del av utbildningen är arbetsplatsförlagd och du har APL på minst fyra olika arbetsplatser inom olika områden. Utbildningen är CSN berättigad och omfattar totalt 1100 poäng. Nästa planerade start är februari 2026.

Kurser

Första juli byts kurser ut mot ämnen med nivåer. Information om vilka ämnen och nivåer du kommer läsa får du i samband med utbildningsstarten. 

Efter utbildningen

Yrkesutbildningen kan leda till jobb inom parkförvaltning, kyrkogårdsförvaltning, besöksträdgårdar, privata trädgårdar, köksträdgårdsodlingar, produktionsodlingar och plantskolor med mera.

Behörighet

För att kunna tillgodogöra dig utbildningen bör du ha kunskaper i svenska
motsvarande Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1 och B körkort.

Är du intresserad? 

Kontakta Sunne LärCenter så får du hjälp med din ansökan. Du kan också få komma och göra ett studiebesök. 

Ansökan

Sista ansökningsdag är 15 november. Därefter tas ansökningar emot löpande tills utbildningsplatserna är fyllda.

Elektriker

Nästa planerade start: Vintern 2025/2026

Om utbildningen

Lärcenter Sunne erbjuder elektrikerutbildning med möjlighet till individuell inriktning. I januari planeras starter mot Industri eller Service och installation. Utbildningen har obligatoriska laborationsveckor på plats på Sunne LärCenter ca 2 gånger per termin. Under dessa lärträffar tränar du och dina klasskamrater praktiskt med behöriga lärare från Trainor.

Utbildningen löper under 75 veckor ( ca 1,5 år) på heltid och omfattar 1500 gymnasiepoäng. I slutet av utbildningen har du APL under 11 veckor. Utbildningen kan kombineras med jobb.

Trainor som också har inriktningarna distrubition och automation i sitt utbud. Dessa är också möjliga att välja, med enstaka praktiska moment på annan ort. 

Kurser

Första juli byts kurser ut mot ämnen med nivåer. Information om vilka ämnen och nivåer du kommer läsa får du i samband med utbildningsstarten.

Efter utbildningen

Det finns ett stort behov av elektriker i Värmland och övriga Sverige. 

Efterfrågan på elektricitet, energisparande lösningar och ny, smart teknik blir bara större och större. Det gör att efterfrågan på elektriker alltid kommer att vara stor. Som elektriker kan du försörja dig inom otaliga specialområden och nästan var som helst – samtidigt som du bidrar till en hållbar samhällsutveckling och ett fungerade samhälle.

Behörighet

För att kunna tillgodogöra dig utbildningen bör du ha kunskaper i svenska
motsvarande Svenska nivå 1 / Svenska som andraspråk nivå 1, Matematik nivå 1
och B körkort.

Är du intresserad?

Kontakta Sunne LärCenter så får du hjälp att anmäla dig. Du kan också få komma och göra ett studiebesök. På trainors hemsida finns också med information: 

Ansökan

Sista ansökningsdag är 15 november. Därefter tas ansökningar emot löpande tills utbildningsplatserna är fyllda.

Ansökningsperioder

Nu kan du skicka in din ansökan för start av yrkesutbildning. Du ansöker genom att skicka in en ifylld ansökningsblankett tillsammans med betyg, ett personligt brev och ett personbevis från Skatteverket till larcenter@sunne.se 

Sista ansökningsdag till elektriker och kock är 15 november. Därefter sker antagning löpande så länge det finns platser kvar fram till respektive kursstart. Utbildningarna startas under förutsättning att vi har tillräckligt många sökande och att erforderliga beslut fattas.

Bor du i en annan kommun måste du ta kontakt med vuxenutbildningen där innan vi kan handlägga din ansökan. Kontakta Sunne LärCenter för mer information.

Utöver våra satta ansökningsperioder är du alltid välkommen att skicka in en intresseanmälan till oss.

Yrkesutbildning på distans

Sunne LärCenter erbjuder flera distansutbildningar med möjlighet till handledning på plats på Sunne LärCenter. Uppstart sker på plats tillsammans med coach. Du finner mer information via Hermods

  • Administratör,
    -inriktning bas/ekonomi/HR/inköp/marknadsföring
  • Handelsmedarbetare,
    -inriktning bas/sälj
  • Hotellmedarbetare,
    -inriktning bas/aktiviteter/bokning/event/försäljning/reception/värdskap
  • Bygg och anläggning,
    -inriktning betongarbetare/golvläggare/murare/målare/plattsättare/träarbetare
  • Nätverkstekniker

Dessa utbildningar kräver goda kunskaper i svenska, datavana samt arbetslivserfarenhet. Vi rekommenderar att du redan har etablerad kontakt med den bransch du ansöker till och att du har ett avtal med det företag där du avser att genomföra din APL.

Hittar du ingen utbildning som passar dig? 

Ta kontakt med oss för att få aktuell information om våra yrkesutbildningar. Kan vi inte erbjuda dig den yrkesutbildning du söker på hemmaplan kan det finnas möjlighet att köpa utbildningen i andra kommuner. 

Läs mer om yrkesutbildningar i Värmland på Vux-Värmlands webbplats.

Du kan söka yrkesutbildningar i hela Värmland via frisök

Frisökning betyder att du som bor i Värmland kan söka lärarledda yrkesutbildningar i valfri kommun inom regionen oavsett hemkommun. Innan du skickar in din ansökan ska du i god tid kontakta Studie- och yrkesvägledare i din hemkommun för att upprätta en studieplan. Hemkommunen gör därefter ett yttrande angående din ansökan till mottagande utbildningsanordnare innan du kan delta i deras urval.