Köksbiträde är ett omväxlande arbete i köksmiljö. Här får du lära dig allt från grunder i kokkonst och livsmedelskunskap till maskin och verktygshantering på ett säkert sätt.

Som köksbiträde kan du arbeta i ett storkök på sjukhus, skola eller äldreomsorg. Du kan också arbeta i ett mindre kök, till exempel på en förskola.

Köksbiträdet plockar fram och förbereder maten innan den tillagas i köket. Det kan innebära att skölja, skala och hacka grönsaker. Köksbiträden hjälper också kockarna och deltar även i enklare matlagning, till exempel genom att ansvara för salladsbufféer. På snabbmatsrestaurangerna kan arbetsuppgifterna vara att tillaga hela måltiden. Utbildningen passar för dig som gillar att jobba med råvaror och laga mat för att glädja andra. Det är bra att tänka på att yrket kan vara påfrestande för axlar, rygg och ben och att det kan ingå kvällar och helger på arbetsschemat.

Upplägg

Utbildningen sker på plats i Sunne och där blandas teoretiska och praktiska moment. Du är i skolan en dag per vecka och de övriga fyra dagarna är du ute på APL, arbetsplatsförlagt lärande, där du coachas av en handledare. Du får där viktiga kontakter som kan hjälpa dig att få jobb efter utbildningen.

Kurser som ingår i utbildningen

  • Branschkunskap inom restaurang och livsmedel
  • Hygien
  • Livsmedels och näringskunskap
  • Service och bemötande
  • Matlagning 1

Utbildningen är en lärlingsutbildning. Det innebär att du är på en arbetsplats fyra dagar och i skolan en dag varje vecka. Utbildningen är på totalt 500 poäng och läses under 25 veckor på heltid. Studierna kan kombineras med andra kurser, till exempel svenska som andraspråk. När utbildningen är genomförd finns möjlighet att ansöka om fortsatta studier mot kock. Utbildningen startar kontinuerligt.

Är du intresserad? Kontakta med LärCenter så får du hjälp att anmäla dig.