Välj vilken mat du äter. Då bidrar du till att minska utsläppen som påverkar klimatet. Var klimatsmart med andra ord!

Ät klimatsmart matProduktion och transport av mat står för nästan en tredjedel av alla våra klimatpåverkande utsläpp. Men olika maträtter, råvaror och ingredienser har helt olika påverkan. Du kan minska ditt bidrag genom vilken mat du väljer att äta. Följ länkarna till höger om du vill läsa mer.

Gör en insats för klimatet genom att handla och äta rätt!

  • Minska på grönsaker som inte är odlade under säsong. Till exempel tomat, isbergssallad och paprika under vintern. De är odlade i växthus uppvärmda med fossila bränslen.
  • Ät mycket av säsongens grönsaker som odlas på friland utan långa transporter eller rotsaker som odlats under säsong och sedan lagrats till vintern; exempelvis vitkål och potatis.
  • Ersätt kött med till exempel bönor eller viltkött.
  • Undvik färskvaror som transporterats långt - de har flugit.
  • Dra ner på skaldjur som kräver mycket energi per kilo för att produceras.
  • Välj miljömärkta varor som exempelvis Svanen eller Krav.

Dokument

Mat & klimat - matens klimatpåverkan i ett livscykelperspektiv