Att hitta på en karta är en nyttig kunskap. Kartor ändras över åren och då kan det vara en fördel att använda elektroniska kartor. Förhoppningsvis är de uppdaterade.

Aktuella kartor

Google Earth
Google Earth är ett program som man laddar ner och installerar på sin dator. När man sedan kör det så kan man navigera jorden runt. Även under havsytan. Nytt är även att man kan se ut i rymden samt även se på planeten Mars på samma sätt som man navigerar runt vår egen planet.
http://earth.google.com 

Google maps
Google maps är ett kartprogram där du kan navigera jorden runt. Man behöver inte ladda hem någonting utan det körs i webbläsaren.
http://maps.google.com

Eniro
Eniro har också kartor på sin webbplats. Deras specialitet är något de kallar utsikt. Det är flybilder tagna på låg höjd i utvalda städer.
http://kartor.eniro.se/

Hitta
Även Hitta har en bra karttjänst på sin webbplats. En bra funktion där är att det är enkelt att ladda ner koordinater till en GPS.
http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?ShowSatellite=false&SearchType=4

Träna på geografi

Kan du Sveriges landskap? Vet du var de ligger? Det är roligt att träna geografi på datorn. Prova att ladda hem Seterra eller träna med Webbmagistern. Om du vill ha information om länder så kan du kika i Landguiden eller på Wikipedia.


Seterra

Här kan du ladda ner ett program som heter Seterra. Det är mycket bra om man skall träna på fakta som olia länder, städer eller landskap.
http://www.wartoft.nu/program/seterra/

Webbmagistern
På denna webbplats kan man träna inom ett antal olika ämnen. Även geografi.
http://www.webbmagistern.se/geo.html

Landguiden
Landguiden ges ut av Utrikespolitiska Institutet.  Här kan du läsa om olika staters geografi, befolkning, kultur, historia, politik, ekonomi etc. Det är en betaltjänst men gå till Sunnes bibliotek för de prenumererar på denna tjänst.
http://www.landguiden.se/