Vedeldning
Att elda med ved ger en behaglig värme och ett mysigt, sprakande, ljud. Dessvärre är det också en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige. Genom att elda på rätt sätt så kan du minska de här utsläppen.
Elda rätt:
- Elda bara med torr ved.
- Inga sopor i brasan!
Att elda med exempelvis mjölkförpackningar ger utsläpp av giftiga ämnen. - Använd rätt tändmedel.
Briketter, block eller tändpåsar. Undvik tidningspapper då det kan fördröja upptändningen och förhindra lufttillförseln. - Använd inte tändvätska.
Det genererar mer föroreningar och kan vara farligt ur brandsäkerhetssynpunkt.
Tips för att tända en brasa på bästa sätt:
- Stapla vedträna i en fyrkant.
Större vedträn underst, och mindre upptill. Vedträna ska ligga luftigt. - Tänd från toppen av brasan.
Placera tändmedlet precis under de översta vedträna, och tänd. När du tänder uppifrån så förbränns gaserna som förångas från veden i stället för att spridas som föroreningar i luften. Elden brinner också jämnare och det blir mer värme per vedträ. - Låt luckan stå på glänt tills elden tagit sig i de översta vedträna.
- När elden tagit sig stänger du luckan.
Ha spjällen fullt öppna för att ge god lufttillförsel. - Efter några minuter kan du sänka lufttillförseln.
Det ska brinna med klara, gula, lågor.